Novosti
VODIČ MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

Doniranjem hrane do poreznih olakšica
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Prva interaktivna radionica o doniranju hrane namijenjena donatorima, od četiri planirane u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore, održana je u utorak u Osijeku. Radionica u prostorijama HGK-a Županijske komore Osijek okupila je predstavnike tvrtki koje se bave proizvodnjom ili distribucijom hrane s područja Slavonije i Baranje, kojima je objašnjeno kako donirati hranu, kako donacija hrane može donijeti uštede za tvrtku i kako pri tome iskoristiti porezne olakšice. Tom je prilikom predstavljen i Vodič o doniranju hrane Ministarstva poljoprivrede. S ciljem smanjenja otpada od hrane, a onda i čuvanja okoliša i unaprjeđivanja sustava doniranja, Ministarstvo poljoprivrede u tom je vodiču ponudilo smjernice za postupanje i primjere iz prakse vezane uz propise o hrani, doniranju hrane te tumačenje odredbi propisa o hrani i poreznim olakšicama koje mogu iskoristiti donatori. Ministarstvo je izradilo i IT sustav za doniranje - e-doniranje - kojim se olakšava i ubrzava preraspodjela viškova hrane.


"Proces doniranja hrane olakšali smo novim pravilima o doniranju hrane uspostavljenima Pravilnikom o doniranju hrane i hrane za životinje. Pozitivne promjene odnose se na mogućnost dobivanja poreznih olakšica za doniranu hranu do posljednjeg dana isteka roka trajanja hrane te omogućavanje doniranja hrane nakon isteka datuma ‘najbolje upotrijebiti do‘, pod uvjetom da je hrana sigurna i da posrednik u lancu doniranja hrane i krajnji primatelj prihvaćaju tu hranu. Također, administrativno smo rasteretili donatore i posrednike u lancu doniranja hrane. Izradili smo i Studiju o izvedivosti banke hrane te pripremili optimalan model za njezino osnivanje, koji ćemo dalje nadograđivati sa svim zainteresiranim stranama", navodi Ministarstvo.


Interaktivne radionice održat će se još u Zagrebu, Rijeci i Splitu.
Podsjetimo i na to da se u Hrvatskoj godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane, od čega 55 posto u kućanstvima, a 45 posto na polju, u preradi ili tijekom distribucije. Istodobno je u Hrvatskoj oko 26 posto osoba u riziku od siromaštva. D.Pav.
Možda ste propustili...