Mozaik
DODIJELJENE NAGRADE ZAGREB FILM FESTIVALA

Žiri Zlatna kolica dao filmu “Ivana Grozna”, a publika odabrala film “Mliječni zubi”
Objavljeno 18. studenog, 2019.

U kinu Tuškanac u subotu je završio službeni dio programa 17. Zagreb Film Festivala, koji se projekcijama filmova u kinu Tuškanac, MSU-u, NS-u Dubrava i KUC-u Travno nastavio i u nedjelju, 17. studenoga. Prije projekcije filma zatvaranja "Bosonogi car" Jessice Woodworth i Petera Brosensa u nazočnosti filmske ekipe, direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta proglasili su pobjednike.

Žiri dugometražnog filma u sastavu redateljice Dane Budisavljević, redatelja Elmira Jukića i redateljice Ágnes Kocsis dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje rumunjsko-srpskom filmu "Ivana Grozna" u režiji Ivane Mladenović. "Nagradu dodjeljujemo filmskom portretu generacije koja je, čini se, zaglavila u vječnom pubertetu. Prepametni da bi nastavili živjeti kao njihovi roditelji, ali preslabi da bi izgradili novi svijet. Film s lakoćom pronalazi put do srca gledatelja zbog spontanosti i autoironije glavne glumice koja je ujedno i redateljica. Riječ je također o filmu koji se poigrava i pomiče granice između dokumentarizma i fikcije”, stoji u obrazloženju žirija. Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je kolumbijski film "Monos" Alejandra Landesa.

Scenarist Stefan Bošković, direktorica Klasik TV-a Maja Jelisić Cooper i redatelj Mladen Stanić, okupljeni u žiriju kratkometražnog filma, odlučivali su o dobitnicima Zlatnih kolica u međunarodnom kratkometražnom programu i u programu domaćeg kratkog metra Kockice. Najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglašen je srpski "Posljednja slika o ocu" Stefana Đorđevića. “Posljednja slika o ocu potresna je priča o odnosu oca i sina. Autor je slikovno u cijelosti dočarao težinu odnosa i same situacije u kojoj se likovi nalaze.” Posebno priznanje žiri je dodijelio kinesko-francuskom filmu "Odustajanje" Qiu Yanga.

Zlatna kolica za najbolje ostvarenje iz programa Kockice osvojio je film "Druker" Rine Barbira. Žiri kratkometražnog programa dodijelio je nagradu uz riječi: “Vještim spajanjem komedije i socijalne kritike Druker iznosi stiliziranu, ali ipak uvjerljivu priču o odrastanju jednog srednjoškolca. Redatelj precizno razvija radnju koja mladića dovodi pred sukob s okolinom kojoj se silno trudi pripadati.” Posebno priznanje u programu Kockice dodijeljeno je filmu Južno voće Josipa Lukića.

Nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama, koji okuplja filmove prikazane na ranijim izdanjima ZFF-a, odnosno filmove koje je ZFF distribuirao u posljednjih desetak godina, ove je godine prvi put dodijelila publika ZFF-a. Najviše glasova publike s prosječnom ocjenom 4,82 dobio je "Jojo Rabbit" Taike Waititija.

Učenice zagrebačkih srednjih škola okupljene u žiriju programa PLUS: Lina Jelena Galijatović, Tina Grgić, Lea Magzan, Klara Mišković i Maja Vuković nagradile su film "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević.

Festivalska publika također je glasovala za filmove iz dugometražne konkurencije. HT nagrada publike tako odlazi australskom filmu "Mliječni zubi" redateljice Shannon Murphy, koji su gledatelji ocijenili s 4,49.

Dodjelom nagrada završio je i bogat program Industrija Mladost! Nagrada za najbolji pitch 17. ZFF-a pripala je studentima AGRFT-a Ljubljana, Martinu Emeršiču i Jaki Žilavec za projekt "Tempest".

- Najduže dosad festivalsko izdanje s novim lokacijama proteklo je jako dobro. Sve projekcije u glavnom programu bile su rasprodane, što pokazuje da je publika bila zadovoljna odabirom filmova - osvrnuo se direktor ZFF-a Boris T. Matić na upravo završeno izdanje ZFF-a.

Pokrovitelj novčanih nagrada za najbolji dugometražni igrani film (4000 eura), najbolji kratkometražni igrani film (1000 eura) i najbolji film za mlade u programu PLUS (500 eura) je Addiko banka. Novčanu nagradu za najbolji film iz programa Kockice (10.000 kuna) osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Bogat festivalski program nastavljen je i u nedjelju, dan nakon proglašenja pobjednika uz projekcije u kinu Tuškanac, MSU-u, KUC-u Travno i NS-u Dubrava.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBJAVILA NA FACEBOOKU

Severina zaražena koronavirusom

2

GLAZBENA LEGENDA

Krunoslav Kićo
Slabinac bori se za život

3

IVANA KOVAČ PJEVAČICA IZDALA USPJEŠAN NOVI ALBUM “SREĆO I TUGO”

Želim da ne potonemo duhom, more će i dogodine biti plavo