Novosti
POLICIJA NAJAVLJUJE STROŽE KONTROLE

Poginule su 242 osobe, a više od polovine njih vikendom
Objavljeno 9. studenog, 2019.
MUP upozorava roditelje da ne dopuste vožnju djeci bez vozačke dozvole

U prvih deset mjeseci ove godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2 posto poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.


U susret Martinju, ali i mjesecu božićnih i novogodišnjih radosti, policija poziva na oprez u prometu. Iz policije najavljuju još strože kontrole i maksimalan broj policijskih snaga na cestama u preventivno-represivnim akcijama.


- Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom je upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom, brzinom od dopuštene i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku, na kiši, mokrom kolniku, u zavoju, pri smanjenoj vidljivosti ili noću. Prema vrstama, radi se o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz suprotnog smjera. Navedenom dodatno doprinose i prometno nepovoljni vremenski uvjeti, kakvi se očekuju i ovog vikenda, odnosno promjenjive vremenske prilike s kišnim razdobljima.
Kiša i brzina

U takvim okolnostima kolnik postaje mokar, sklizak i hladniji prilikom čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom. Stoga je, prije vožnje u takvim uvjetima, potrebno dodatno provjeri tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite - kažu iz MUP-a.


Ističu da su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem prouzročile mlade osobe, pa poseban apel upućuju i roditeljima takvih osoba.


- Ne omogućavajte svojoj djeci upravljanje vozilom prije polaganja vozačkog ispita i prije stjecanja prava na upravljanje vozilom! Ne omogućavajte svojoj djeci upravljanje vozilom ako imate saznanja da su konzumirala alkoholna pića! Prije davanja vozila na korištenje svojoj djeci, na temelju životnog i prometnog iskustva, ukažite im na sigurno i odgovorno sudjelovanje u prometu! - upozorava policija.


Statističko praćenje broja prometnih nesreća iz godine u godinu pokazuje da se upravo u studenome i prosincu - mjesecima božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća te time i stradavanja.


Stoga, policija će do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu, što su alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel, kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.


U akcije će biti uključen maksimalno raspoloživ broj policajaca, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, kao što su uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registracijskih pločica i drugo
Tisuće kontrola

U vrijeme proslave Martinja kontrola vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Uspostavit će se veći broj kontrolnih punktova čije će se lokacije češće mijenjati. Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 8456 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 vozača odbilo je alkotestiranje.

Također, pet vozača bilo je pozitivno na droge, a 16 je odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 174, od 31 do 40 godina – 167, te od 18 do 24 godine – 160 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 promila - njih 344.


Sandra Lacić
25 - 30

godina dobna je skupina koja najviše pije dok vozi
KAZNE ILI ZATVOR
Novčanom kaznom u iznosu od 3000 do 5000 kuna kaznit će se vozač ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 promila. Kazna od 5000 do 15.000 kuna očekuje vozača ako u krvi ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 promila. Novčana kazna od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana očekuje vozača koji ima više od 1,50 promila alkohola u krvi ili je upravljao vozilom pod utjecajem droga ili lijekova.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana