Novosti
REAGIRALA EK

RH poštuje ljudska prava migranata
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Europska komisija vodila je računa o izvješću Human Rights Watcha kada je radila procjenu o hrvatskoj spremnosti za Schengen i tada je zaključila da Hrvatska nastavlja ispunjavati svoje obveze kada je u pitanju zaštita ljudskih prava, izjavila je u petak glasnogovornica Komisije Tove Ernst.


"Vodili smo računa o izvješću HRW-a kada smo radili procjenu o hrvatskoj spremnosti za Schengen i kada smo za to dali preporuku. To je bio dio izvješća koje smo objavili prije tri tjedna i, kao što smo u tom izvješću zaključili glede mjera koje je Hrvatska poduzela za poboljšanje zaštite ljudskih prava, mi smatramo da Hrvatska nastavlja ispunjavati svoje obveze u vezi s ljudskim pravima i sada je na Vijeću EU-a da se izjasni oko hrvatskog ulaska u šengenski prostor", rekla je Tove Ernst, glasnogovornica Komisije za migracije, na pitanje novinara da komentira optužbe HRW-a.


Nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) u petak je objavila izvješće u kojem tvrdi da zaključci Europske komisije iz listopada o tehničkoj spremnosti Hrvatske za ulazak u šengenski prostor padaju u vodu pred dokazima nasilnog vraćanja migranata s njezine granice.


HRW je kao dokaz za tu tvrdnju na svojoj internetskoj stranici objavio videosnimku s hrvatske granice.


Potez Europske komisije šalje poruku da ozbiljna kršenja ljudskih prava nisu zapreka ulasku u Schengen i Europska komisija takve bi postupke Hrvatske trebala istražiti umjesto da je nagradi, piše organizacija za ljudska prava.


"Nezakonito i nasilno vraćanje tražitelja azila i migranata bez provedbe zakonskog postupka, što provode hrvatske vlasti, trebale bi Hrvatsku diskvalificirati kao kandidatkinju za ulazak u šengenski prostor", rekla je Lydia Gall, viša znanstvenica u HRW-u za istočnu Europu i Balkan.
Komisija je naglasila da je u stalnom kontaktu s hrvatskim vlastima te da će zajedno s njima nastaviti pratiti situaciju. H