Novosti
ŠTRAJK PROSVJETARA ZBOG POVEĆANJA KOEFICIJENATA SE NASTAVLJA

Učenici najavili "štrajk", sate moraju nadoknaditi ili slijede neopravdani
Objavljeno 7. studenog, 2019.
U ponedjeljak će učenici doći ispred škole, ali neće biti na nastavi, stoji u pismu koje je učenica jedne osječke škole uputila medijima

Štrajk u osnovnim i srednjim školama se nastavlja, a u ponedjeljak redovite nastave neće biti u školama u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji, najavili su u četvrtak čelnici sindikata prosvjetnih djelatnika, koji štrajkaju već dvadeset dana. ​Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem ocijenila je kako štrajk ne jenjava i najavila da sadašnji ciklus traje do 15. studenoga, a nakon toga počinje novi.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kazao je kako je prosvjed na Markovu trgu pokazao da zahtjevi za povećanje koeficijenata nisu zahtjevi sindikalnih čelnika, nego mnogobrojnog članstva koje se ondje okupilo.

"Pet tisuća ljudi jednoglasno podržava zahtjeve i spremno je ići do kraja, a ostale 63.000 članova su u štrajku, to je snažna poruka Vladi", ustvrdio je Mihalinec. Ministar rada Josip Aladrović u srijedu je sindikatima obećao da će se redizajnom sustava plaća u javnim službama stvoriti pravednije i objektivnije vrednovanje njihova posla. Aladrović je naglasio da će u Ministarstvu analizirati sustav plaća u idućih šest mjeseci, a ako sustav ne bude uređen do kraja lipnja, prosvjetarima će koeficijenti biti povećani za dva posto. O posljednjoj Vladinoj ponudi Mihalinec nije mogao mnogo reći jer pregovori još traju, ali ju je simbolično opisao kao "nula i možda ništa".
"To znači da će planirani sastanak u ponedjeljak biti takav da će Vlada predložiti onu kombinaciju od nula i nula. Mi ćemo takav, gotovo ništavan, prijedlog dati članovima na izjašnjavanje", kazao je Mihalinec. Vjeruje da članovi sindikata na referendumu neće prihvatiti takvu Vladinu ponudu te upozorava kako bi referendum zbog velikog broja škola mogao potrajati dva-tri dana. Šprem je istaknula da će štrajk trajati do Božića, "ali ne zna kojeg". O pitanju nadoknade izgubljenih radnih dana sindikalisti poručuju da je to u nadležnosti Ministarstva obrazovanja i da bi ministrica Blaženka Divjak trebala dati odriješene ruke ravnateljima kako bi sukladno s uvjetima i potrebama osigurali da učenici odrade program prema nastavnom planu i kurikulumu. Ravnatelji nam kažu, maksimalno žele izići u susret učenicima, ali da se moraju pridržavati zakona i svatko tko ne dođe na nadoknadu - dobit će za svaki sat neopravdani. Naime, ministrica Divjak već je poslala školama upute o nadoknadi uz četiri zakonski predviđene opcije - korištenje nenastavnih dana, održavanje nastave subotom, skraćivanje praznika ili produživanje školske godine. Divjak je ustvrdila kako će većina učenika sate nadoknaditi prema prvim dvjema opcijama, a što je izazvalo nezadovoljstvo velikog broja roditelja i učenika. Toliko da i sami učenici u ponedjeljak "kreću u štrajk" - bar kako je u ime kolega najavila učenica iz jedne osječke škole pismom redakciji lokalnog portala. U tom pismu ističe, ogorčena je štrajkom prosvjetara, točnije, dijelom profesora koji njoj predaju. Učenica navodi da mnogi od njih svojim radom, odnosno neradom i neprimjernim ponašanjem, nisu zaslužili veću plaću. Pogotovo ne da djeci oduzimaju praznike i vikende, a istovremeno ih zakidaju za znanje. "Učenici su se digli na noge i krećemo sa štrajkom od ponedjeljka, 11. studenoga. Štrajkaju Osječko-baranjska, Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka i Šibensko-kninska", napisala je učenica u pismu. Glas Slavonije je u četvrtak uspio stupiti u kontakt s njom, no rekla je kako zbog straha i mnogobrojnih uvreda kao reakcija na njezino anonimno pismo preneseno u medijima anonimna želi i ostati. Poručila je da će u ponedjeljak učenici doći ispred škole, ali da neće biti na nastavi. J.Pejaković/H
RODITELJI MOGU OPRAVDATI IZOSTANAK
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kazala nam je kako su učenici u skladu sa zakonom dužni biti na nadoknadi nastave, ali i kako, ako u to vrijeme imaju druge obaveze, postoji mogućnost da roditelji opravdaju izostanak. "Naime, roditelj ima pravo opravdati izostanak svoga djeteta koji traje do tri radna dana, više puta godišnje, ako je izostanak opravdan, a izostanak nije bilo moguće prethodno najaviti i dogovoriti s razrednikom", kazala je Pirnat Dragičević. Napomenula je i kako učenici i roditelji mogu izraziti svoje nezadovoljstvo takvom organizacijom rada preko predstavnika u Vijeću učenika ili Vijeću roditelja, ali da zakonski nemaju pravo "bojkotirati" taj dio nastave.