Mozaik
ŠARENI AMAZONSKI PAPAGAJ

Jersey: Školskoj papigi Sim 70 je godina tek
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Papiga Sim, koja pripada školi Rouge Bouillon iz St Heliera u Jerseyju, napunila je sedamdeset godina, pa su u njezinu čast u školi organizirali proslavu. Školski je zbor Simu otpjevao rođendansku pjesmu, a poslužena je i torta koju mogu jesti ljudi i ptice.


Šareni amazonski papagaj školski je ljubimac od 1988. Čak je preživio požar koji je 1991. uništio jedan dio školske zgrade.
Učenici škole brinu se o Simu, hrane ga i svakodnevno čiste njegov kavez. U školu je preseljen nakon zatvaranja trgovine s igračkama u kojoj je dotad živio. Treba istaknuti da je prosječan životni vijek amazonskih papiga 50 godina. Jedna je učenica rekla da je Sim divan prijatelj s kojim rado provodi vrijeme kada je usamljena. Zamjenica direktora škole, Jess Doyle, koja ondje radi već 30 godina, rekla je da je Sim iznimno važan za školu. "Primjerice, kad nam stignu novi učenici, koji možda ne govore engleski, vodimo ih do Sima da bi se brže prilagodili novoj sredini. Na našem je otoku sigurno više tisuća bivših učenika koji se s radošću sjećaju Sima", kazala je Doyle. Jersey je prema površini i broju stanovnika najveći otok u skupini Kanalskih otoka. Nalazi se u Engleskom kanalu i samo je 20 km udaljen od sjevernofrancuskoga poluotoka Cotentin. Jersey je na glasu kao najsunčaniji od svih britanskih otoka, a poznate su i njegove prostrane plaže. Glavni je grad Saint Helier. Jersey nije dio Ujedinjenog Kraljevstva i ne podliježe britanskomu parlamentu, ali je krunski posjed britanske krune. H
50

godina prosječan je vijek amazonske papige, što je Sim uvelike nadmašio
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana