Novosti
PROJEKT SHARE

Stanovništvo je sve starije, treba reagirati
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Projekt SHARE - istraživanje o starenju, zdravlju i umirovljenju u Europi koje se u državama Europske unije provodi u svrhu poboljšanja kvalitete života starijih osoba te donošenja boljih politika i javnih usluga, predstavljen je u ponedjeljak u Državnom arhivu.


Istraživanjem se prikupljaju podatci o zdravlju, umirovljenju, socioekonomskom statusu, socijalnim i obiteljskim uvjetima osoba starijih od 50 godina te služi kao znanstvena podloga za jačanje analitičkih sposobnosti i donošenje boljih politika i javnih usluga.


Prvi val SHARE istraživanja proveden je 2004. u 11 zemalja i od tada se provodi svake dvije godine sa sve većim brojem zemalja sudionica. Do sada je istraživanje obuhvatilo 27 zemalja EU-a i Izrael, a Hrvatska se SHARE studiji priključila 2015. uz znatnu financijsku potporu Europske unije.
Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović rekao je kako istraživanje daje uvid u način i kvalitetu života osoba starijih od 50 godina, što će pomoći u kreiranju socijalnih politika, posebice u odnosu prema starijoj populaciji. Za provedbu projekta SHARE osigurana su nepovratna sredstva od približno deset milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a Hrvatska se istraživanju priključila u šestom valu. Hrvatsko i europsko stanovništvo sve je starije i izazove nepovoljnih demografskih kretanja moramo shvatiti ozbiljno kako bismo bili spremni reagirati na vrijeme, istaknuo je Aladrović. Istraživanje je prikupilo podatke o oko 140.000 osoba starijih od 50 godina u 27 zemalja EU-a i Izraelu, rekao je ministar. Dobivene podatke koristit ćemo za trasiranje politike mirovinskog, zdravstvenog i sustava socijalne skrbi, rekao je Aladrović, podsjetivši da će Vlada do kraja iduće godine uvesti nacionalnu mirovinu kao oblik socijalne zaštite. H
Možda ste propustili...

HDZ PREDSTAVIO GLAVNA IMENA NA IZBORNIM LISTAMA

Anušić i Marić nositelji u Slavoniji

KANTONALNE VLASTI U BIHAĆU UPOZORAVAJU

U BiH priljev migranata uz granicu s Hrvatskom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EPIDEMIOLOZI ČIJE JE PREPORUKE USVOJIO I NACIONALNI STOŽER

"Spasile su nas stare epidemiološke mjere Andrije Štampara"

2

UPRAVNO VIJEĆE BOLNICE BIRALO IZMEĐU DVA KANDIDATA ZA RAVNATELJA

Zubčiću još jedan mandat na čelu KBC-a Osijek

3

UZORAN PRIMJER FAKULTETSKE ONLINE NASTAVE

Međunarodno pravo iz sobe