Novosti
MANJKA RADNIKA, BORE SE S LOPOVIMA

Trgovci traže spuštanje vrijednosti ukradene robe s 1000 na 50 kuna
Objavljeno 26. listopada, 2019.
Problem su organizirane ekipe koje kradu robu u vrijednosti do 1000 kuna

Trgovina je u Hrvatskoj jedan od najvećih poslodavaca, međutim i taj se sektor bori s nedostatkom radne snage.
To je jedan od problema istaknut na sjednici predsjedništva Vijeća Udruženja trgovine u okviru nedavno održane konferencije o trgovini u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Osim manjka zaposlenih, raspravljalo se i o radu trgovina nedjeljom, primjeni Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse i problematici sve učestalijih organiziranih krađa u trgovinama.



Nepopularne škole

Premda je trgovina jedan od najvećih poslodavaca u Republici Hrvatskoj, u kojoj radi 15,4 posto svih zaposlenih, evidentan je nedostatak zanimanja poput prodavača, mesara, skladištara, vozača, blagajnika i pekara, rekla je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić, s čime se složio i Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK. "Problem radne snage izražen je dijelom zbog odljeva stanovništva i iseljavanja u druge zemlje, a dijelom zbog nepopularnosti trgovačkih škola među mladima. Programi za trgovce prodavače, pa i još neka zanimanja su trogodišnji, nakon čega nema više mogućnosti nastavka obrazovanja i daljnjeg usavršavanja, što dovodi do smanjenog broja upisa u trgovačke škole. U trgovini danas uglavnom rade žene koje bi, nakon osnivanja obitelji, nedjelje i blagdane rado provodile kući", dodao je Katavić.


Trgovci se između ostalog sve češće susreću i s problematikom krađa u trgovini, naglasio je Ivica Katavić, dodavši kako je sve više onih organiziranih kradljivaca koji kradu visokovrijedne proizvode te ih dalje preprodaju na sivom tržištu. "Problem su organizirane ekipe koje obilaze trgovine i kradu robu u vrijednosti do 1000 kuna, zbog čega policija ne postupa po službenoj dužnosti, a mi za nju plaćamo porez. Naš je prijedlog da se iznos od 1000 kuna potreban za postupanje smanji na 50 kuna, što je praksa svagdje na zapadu", zaključio je Katavić.
Bez konsenzusa


Upozorio je na još jedan problem o kojem se učestalo raspravlja u društvu, a to je rad trgovina nedjeljom. "Postoji velika želja za rješavanjem ovog pitanja, međutim problem su veliki trgovački lanci u stranom vlasništvu, što me posebno žalosti, s obzirom na to da u zemljama iz kojih dolaze njihove trgovine ne rade nedjeljom i praznicima. To nije korektno, ali oni su stava da je to potrebno i da se mora raditi, pa se bojim da ćemo teško do konsenzusa. S druge strane, domaći trgovci su svi za to da se ne radi nedjeljom i blagdanima", dodao je Katavić.


Ema Nenadić
OGRANIČITI BROJ RADNIH NEDJELJA
"Uvjeren sam da bi se, u slučaju ukidanja rada nedjeljom, sav promet odvijao recimo petkom i subotom jer neće ljudi prestati jesti ako trgovina ne radi. S obzirom na nejedinstvo u razmišljanju glede ovog pitanja, bilo je prijedloga i za povećanjem cijene satnice od 300, 400, pa i 500 posto, međutim to je iskorištavanje radnika da se odriče nedjelje zbog zarade", dodao je Katavić i iznio prijedlog ograničavanja broja radnih nedjelja tijekom godine, što je, smatra, bolje nego da se ne učini ništa.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike