Novosti
ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

Žale se na videonadzor i objavu intime na internetu
Objavljeno 23. listopada, 2019.
AZOP-u je lani stiglo čak 5242 pritužbe građana, 238 posto više nego 2017.

Godišnje izvješće o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za 2018. godinu, predstavljeno i u Saboru, pokazalo je kako je porasla svijest građana o važnosti zaštite njihovih osobnih podataka, ali i da je kršenje prava o zaštiti osobnih podataka i privatnosti građana u porastu te da privatnost pojedinaca u Hrvatskoj najviše ugrožavaju sustavi videonadzora i društvene mreže.

Zaštita prava
Riječ je o dosad najopsežnijem godišnjem izvješću AZOP-a jer je sredinom 2018. godine u punu i izravnu primjenu stupila na snagu Opća uredba o zaštiti podataka, poznatija pod pojmom GDPR. AZOP-u su time znatno ojačane ovlasti, prošireno područje nadležnosti, povećan opseg nadzornih, savjetodavnih i korektivnih aktivnosti te proširene ukupne odgovornosti i obveze u vremenu digitalnog doba i naprednog razvoja informatičko-informacijskih tehnologija, u kojima je korištenje osobnih podataka u informatičkom i kibernetičkom prostoru dominantno prisutno.

"Izravna primjena Opće uredbe o zaštiti podataka od 25. svibnja 2018. Agenciji je donijela višestruko povećanje opsega poslova i zadaća. Uvođenjem novog zakonodavnog okvira porasla je svijest građana o važnosti zaštite njihovih osobnih podataka, što je u konačnici rezultiralo i većim brojem pristiglih upita te zahtjeva za zaštitu prava. Iz godišnjeg je izvješća vidljivo da je u 2018. godini Agencija zaprimila 5242 predmeta na rješavanje, što je 238 posto više u odnosu prema 2017. Također, Agencija je izdala i znatan broj mišljenja i rješenja koja se tiču državnog, financijskog i bankarskog, zdravstvenog, znanstvenog i odgojno-obrazovnog, telekomunikacijskog sektora, kao i ona za područje interneta i društvenih mreža, marketinga, videonadzornih sustava te tumačenja Opće uredbe o zaštiti podataka. Agencija je lani ukupno provela 1515 nadzornih postupanja. Također, ukupno je izdano 66 posto više mišljenja na zakonske i podzakonske pravne akte, a što je pokazatelj da su državna tijela svjesna važnosti da se na svakom posebnom pravnom području uredi pitanje zaštite osobnih podataka na kvalitetan i sveobuhvatan način. U kategoriji upravnih postupaka, broj evidentiranih predmeta, koji su se odnosili na zaprimljene zahtjeve za utvrđivanje povrede prava/pritužbe, bio je 383 zahtjeva/pritužbi, što je porast za 176 posto u odnosu prema 2017. godini. Najveći broj usvojenih zahtjeva odnosio se na obradu osobnih podataka u svrhu sklapanja pretplatničkih ugovora s teleoperatorima i obradu podataka videonadzorom", izvještavaju iz AZOP-a te navode kako su se pritužbe građana i podnošenje zahtjeva za utvrđivanje povrede prava, prema vrsti moguće povrede, lani najvećim dijelom odnosile na povredu prava vezanih uz videonadzor i internet.

Obrada podataka
Tako su na prvom su mjestu povrede prava obradu osobnih podataka korištenjem videonadzora, posebice zajedničkih prostorija u višestambenim zgradama, koje čine suvlasničke dijelove nekretnine i koje koriste svi suvlasnici. Građani su se žalili i na obradu osobnih podataka videonadzornim kamerama u poslovnim prostorijama poslodavaca, kontrolu ulaza i izlaza i cjelodnevno snimanje i monitoring radnih prostorija (primjerice, školskih učionica). Slijede žalbe na javne objave osobnih podataka na internetu i društvenim mrežama (Facebook i Instagram), javna dostupnost osobnih podataka upisivanjem imena i prezimena u tražilicu Google, objava osobnih podataka na oglasnoj ploči, objava osobnih podataka u medijima, prikupljanje i daljnja obrada osobnih podataka u natječajnim postupcima od strane tijela javne vlasti. Pritužbe su se u većoj mjeri odnosile i na obradu osobnih podataka u svrhu sklapanja pretplatničkih ugovora (krađa identiteta), obradu osobnih podataka u ovršnim postupcima (zamjena identiteta), davanje osobnih podataka na korištenje trećim osobama u prekomjernom opsegu, korištenje osobnih podataka od strane društava za proizvodnju i distribuciju toplinske energije u svrhu naplate spornih računa te onemogućavanje uvida ili pristupa osobnim podatcima radnika, koje obrađuju njihovi poslodavci.

Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Anto Rajkovača ističe kako se, s obzirom na ovu statistiku, 2018. godina opravdano percipira kao prekretnicu u zaštiti podataka u hrvatskom, europskom i međunarodnom prostoru.

Ivana Solar
1515

nadzornih postupanja provela je prošle godine Agencija za zaštitu osobnih podataka
OPSEG POSLOVA
“Budući da je tehnologija preobrazila gospodarski i društveni život, da razvoj tehnologije ide velikom brzinom naprijed, a imajući na umu da zaštita osobnih podataka predstavlja institut povjerenja, iznimno važan za ljude, uistinu možemo očekivati da će opseg poslova AZOP-a, u godinama koje su pred nama, uvijek biti veći u odnosu prema prethodnoj godini”, ističe ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Anto Rajkovača.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

Najčitanije iz rubrike