Mozaik
U PETAK, 25. LISTOPADA

Besplatni filmski maraton: Noć
hrvatskog filma u osam gradova
Objavljeno 20. listopada, 2019.
Projekt će u jednoj će večeri, od 18 sati do 2 sata ujutro, prikazati više od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova

"Noć hrvatskog filma i novih medija", besplatni maraton ponajboljeg iz hrvatske kinematografije, ove će se godine održati u petak, 25. listopada, u osam hrvatskih gradova i pet država.


Šesto izdanje tog projekta kojim se promiče hrvatski film u jednoj će večeri, od 18 sati do 2 sata ujutro, prikazati više od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova, od dječjih klasika, zanimljivih novih medija i recentnog animiranog filma do dokumentaraca te kratkih i dugometražnih igranih filmova.


Noć će se održati u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Splitu, Malom Lošinju, Koprivnici, Dubrovniku i Vukovaru, te u Mađarskoj (Budimpešta i Pečuh), Bosni i Hercegovini (Mostar), Srbiji (Subotica) i Italiji (Milano).


Službeno će ju otvoriti koncert "Melodije velikog ekrana" u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema. Izvest će popularne skladbe iz bezvremenskih hrvatskih filmova, "Vlaka u snijegu", "Putovanja na mjesto nesreće", "Servantesa iz Malog Mista", "Tko pjeva zlo ne misli", "Ne daj se, Floki".


Za svaki grad uključen u projekt umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić sastavila je poseban filmski program, uz pomoć stručnih suradnika, od kojih je Boško Picula selektor za igrani film, a Tomislav Gregl za animirani film.
Profesor Baltazar

Prvi put na velikom kinoplatnu u kinu Kaptol Boutique Cinema, nakon nedavne premijere na Zrinjevcu, zagrebačka publika imat će priliku pogledati posve novu epizodu Profesora Baltazara, pod naslovom "Augustova treća sreća", snimljenu u čast 50. godišnjice nastanka serijala o legendarnom animiranom liku. Nova epizoda snimljena je 52 godine nakon prve originalne epizode, a sedmominutni animirani film režirao je koautor originalnog serijala Profesor Baltazar, Boris Kolar.


Iz programa se ističe i češki film koji je sniman u Hrvatskoj "A život teče dalje", u kojemu su glavne uloge imale ondašnje domaće zvijezde Ita Rina i Zvonimir Rogoz. Film je sniman u Splitu, Solinu, Šibeniku, Trogiru, Visu i najviše u Komiži, a prikazan je na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1936. godine.


U spomen na nedavno preminulog redatelja i animatora Milana Blažekovića, nazivanog i hrvatskim Disneyjem, prikazat će se tri njegova restaurirana animirana filma iz Zagreb filma, "Čovjek koji je morao pjevati", "Kolekcionar" i "Ples gorila", te tri novorestaurirana filma A. Marksa i V. Jutriše, "Bijeli osvetnik", "Mora" i "Opsesija".


Najmlađa publika moći će pogledati Blažekovićeve popularne filmove "Čudesna šuma" i "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" te digitalno restaurirani klasik "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića, kao i novija hrvatska filmska ostvarenja za djecu, "Moj dida je pao s Marsa", "Duh u močvari" i "Šegrt Hlapić".
Pola stoljeća klasika

Pola stoljeća od 1969. – godine klasika velikih hrvatskih redatelja, naziv je ovogodišnjeg igranog programa, koji uključuje pet kultnih ostvarenja snimljenih prije točno 50 godina, "Bitku na Neretvi" Veljka Bulajića, "Događaj " Vatroslava Mimice, "Kad čuješ zvona" Antuna Vrdoljaka, "Lisice" Krste Papića, "Nedjelju" Lordana Zafranovića.


Noć hrvatskog filma predstavlja i mlade nade - najmlađi redatelj ove je godine 21-godišnji Svebor Mihael Jelić i autor je filma "Zagrebački ekvinocij", filma o kulturi, generaciji i noćnom životu.Na filmu je radilo stotinjak mladih ljudi u dobi od 16 do 25 godina, a u sporednim ulogama bili su Ksenija Marinković, Goran Grgić, Ozren Grabarić.


Mladi redatelji bit će prisutni i kroz kratki igrani film - "Naopako" (Filip Zadro), "Predmeti koji tonu" (Filip Peruzović), "Antikvarijat" (Silvio Mirošničenko), "Lovebox" (Ivan Turković-Krnjak), "Sahrana" (Tin Meze), "Bila soba" (Mladen Stanić).
Prikazat će se i izbor novih domaćih filmova.


Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JUBILARNI 60. SPLITSKI FESTIVAL ZABAVNE GLAZBE

Restrospektiva uz počast Oliveru te show program

2

STRESNO RAZDOBLJE ZA PSE

Pandemija koronavirusa zbunjuje kućne ljubimce

3

JOŠ JEDAN SJAJAN IZVOĐAČ NA ODGOĐENOM FESTIVALU

Londonska post-punk trojka White Lies potvrdila dolazak na zagrebački INmusic 2021.