Novosti
NEZADOVOLJNI PONUDOM VLADE

Sindikati ne odustaju, u štrajk će i na fakultetima
Objavljeno 18. listopada, 2019.

Nastavlja se štrajk prosvjetara, ali još intenzivniji. Poručili su to u petak čelnici školskih sindikata, koji još nisu dobili poziv iz Vlade za nastavak pregovora o povećanju koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. Zato će u ponedjeljak, kako su i najavili, štrajkati sve škole u Hrvatskoj. A nadalje cirkularno.


"Vjerujemo da će socijalnog dijaloga biti. Za sada ga nema, poziv za sastanak nije došao, što znači da u ponedjeljak štrajk ide frontalno u cijeloj Hrvatskoj", kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec. Sindikati su ovaj put konferenciju održali ispred Muzeja prekinutih veza u Zagrebu kako bi simbolično predstavili prekid odnosa između sindikata i Vlade.


"Za sada su sve veze između Vlade i sindikata u štrajku prekinute. Veze koje postoje između nas sada su samo u eteru. Vlada nam kroz medije poručuje svoje ideje, a mi njima odgovaramo istim putem", izjavio je Mihalinec. Podsjetio je i da od sljedećega tjedna Vlada može očekivati prosvjede. A kako je u petak u Hrvatskom saboru dan za glasovanje, podsjetio je Milana Bandića i njegov Klub zastupnika da Vlada nije prihvatila zahtjeve sindikata i podignula koeficijente učiteljima. "Očekujemo da Bandić ispuni obećanje i da njegovi zastupnici ne glasaju ni za jedan prijedlog Vlade, neka bude dosljedan", poručio je.


Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poslala je poruku "kako će pritisak na Vladu jačati iz dana u dan jer su sindikalni zahtjevi podjednaki, a jedinstvo i želja za borbom za dostojanstvo svih prosvjetnih radnika svakog dana sve su veći".
Istoga dana konferenciju za novinare održao je i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja te pritom najavio da će 24. listopada održati jednodnevni štrajk - sa zahtjevom za povećanjem plaća dijelu članova s najnižim plaćama, radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi. "Štrajkat će nenastavno osoblje i predavači, njih oko 700", kazao je glavni tajnik Sindikata Vilim Ribić te pozvao sve znanstveno i nastavno osoblje da budu kolegijalni i pridruže se štrajku. A ako se sindikalni zahtjev ne riješi, idući štrajk najavljuju za srijedu, 30. listopada. Makroekonomist u Sindikatu znanosti Matija Kroflin naglasio je da štrajkom traže povećanje plaća samo za dio svojih članova s najnižim plaćama - za 6,11 posto na nenastavnim i neznanstvenim radnim mjestima te za 3,5 posto za zaposlenike u nastavnim zvanjima i na radnim mjestima predavača i umjetničkih suradnika. Naglašavaju, neće u štrajk za povećanje koeficijenata redovitih i izvanrednih profesora, docenata i asistenata. J.Pejaković/H
Blaženka Divjak

ministrica znanosti i obrazovanja

S obzirom na današnji razvoj situacije, gdje nas u ponedjeljak očekuje nastavak štrajka u školama, smatram da je suštinski važno za djecu i roditelje da se što prije obnovi dijalog između Vlade i sindikata. Stoga je sastanak za zajedničkim stolom imperativ i to svi očekuju od nas, kako učitelji, tako i roditelji i njihova djeca. Time također šaljemo poruku djeci da smo odgovorni i da bez obzira na razlike, argumenti i dijalog moraju biti u prvom planu.