Novosti
PREDSJEDNICA RH:

Problem u BiH je kršenje prava Hrvata
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbacila je u petak optužbe o navodnom svojatanju teritorija BiH, za što ju je zbog izjave o Hrvatskoj "od Visa do Kupresa" optužila stranka predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića. "U BiH problem nije nepostojeće svojatanje teritorija, nego majorizacija i kršenje elementarnih demokratskih i ustavnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda", navodi se u reakciji iz ureda hrvatske predsjednice. Grabar-Kitarović kaže kako Hrvati imaju dvije domovine, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dodaje se u priopćenju. Komšićeva stranka Demokratska fronta optužila je u petak Kolindu Grabar-Kitarović da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH optuživši je da je bosanskohercegovački grad Kupres opisala kao dio Hrvatske. DF u priopćenju navodi kako smatra "skandaloznom" izjavu hrvatske predsjednice nakon utakmice Hrvatske i Mađarske u Splitu. "Sigurni smo da joj se nije (opet) omaknulo kada je sinoć, nakon sjajne igre i pobjede nogometne reprezentacije Hrvatske u Splitu, predsjednica RH izjavila: ‘A što da vam kažem, presretna sam zbog, naravno, rezultata, ali još više zbog (Zlatka) Dalića i svih igrača i ponajviše svih ovih ljudi koji su se skupili ovdje u Splitu. Od Visa do Kupresa, cijela Hrvatska", poručuje DF. DF je također ocijenio kako nije u pitanju nepoznavanje zemljopisa, nego da je riječ o izravnom napadu na suverenitet i teritorijalni integritet susjedne zemlje BiH, što se, kako ističe, ne može opravdati ni predsjedničkom utrkom za novi mandat.


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak u Ateni kako drugu odgodu odluke Europske komisije o tehničkoj spremnosti Hrvatske za Schengen ne smatra "velikim pomakom" te je podsjetila da je Unija sada opterećena Brexitom.
Odluka EK o tehničkoj spremnosti Hrvatske za pristupanje šengenskoj zoni bez unutarnjih kontrola granica više nije na dnevnom redu kolegija povjerenika 16. listopada, nego je pomaknuta na kolegij 22. listopada. "Nije to neki veliki pomak", rekla je, navevši da su mogući i tehnički razlozi. H