Regija
OPĆINA TOVARNIK

Pokrenuta inicijativa za spomen-sobu
Objavljeno 11. listopada, 2019.
TOVARNIK - Antun Ivanković, predsjednik Udruge ‘‘Dr. Ante Starčević‘‘ Tovarnik, pokreće inicijativu projekta gradnje i uređenja spomen-sobe za sve one koji su svoje živote ugradili u temelje naše Domovine. Središnji dio spomen-sobe bio bi zid sjećanja na kojemu će biti postavljene fotografije svih mještana Tovarnika i Ilače koji su izgubili život u Domovinskom ratu.

- Uz fotografiju svakoga od njih stajat će njegovo ime te godina rođenja i smrti. Drugi dio spomen-sobe bio bi posvećen ubijenom svećeniku Ivanu Buriku. U memorijalnoj zbirci bili bi izloženi predmeti, dokumenti i ostala građa sačuvana poslije smrti vlč. Ivana Burika, a svjedočili bi također i o stradanju ovoga dijela Srijema i Tovarničana u Domovinskom ratu te imali vjersko, povijesno i kulturno značenje. U sobi bi bili izloženi različiti materijali s tematikom Domovinskog rata na području Općine Tovarnik (knjige, fotografije, videomaterijali, dokumentacija, isječci iz novina, vrijedna svjedočanstva ratnih događanja...), s ciljem da budu dostupni građanima i drugim zainteresiranim osobama. Izloženi eksponati i videomaterijal trebali bi služiti za potrebe edukacije budućih generacija, ali i kao mjesto trajnog sjećanja. Cijeli kompleks bit će povezan prostornom blizinom s Matoševim memorijalnim zdanjem i crkvom sv. Mateja te bi time Tovarnik dobio vjersko i kulturno središte, kao i mogućnost turizma istih predznaka - rekao je Ivanković.

Nada se da će Općina Tovarnik s načelnicom Ružom Veselčić-Šijaković na čelu i Općinskim vijećem razmotriti i podržati inicijativu. M.K.
Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike