Novosti
NAČELNIK OPĆINE ČEMINAC O OPTUŽBAMA

Pinjuh: Istragu obustavite, to je sve "magla"
Objavljeno 10. listopada, 2019.

Tražim da se istraga obustavi ili da se što prije podigne optužnica, rekao je načelnik općine Čeminac, dr. Zlatko Pinjuh, na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak kako bi javnost upoznao sa, kako tvrdi, pravim razlozima srpanjske Uskokove akcije.


Istraga je, podsjetimo, provedena na temelju rješenja Općinskog državnog odvjetništva, a zbog osnovane sumnje (što je početkom kolovoza objavio Uskok) da su četiri hrvatska državljanina počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Riječ je, naime, o općinskom načelniku Pinjuhu, njegovim sinovima i predsjedniku Općinskog vijeća Mariju Kralju, koje se tereti da su se okoristili na teret općinskog proračuna, oštetivši ga za 63.900 kuna. Pinjuh sve skupa naziva "maglom", tvrdeći kako su Uskok, DORH i policija iskorišteni isključivo u političke svrhe.


- Kako se Uskok angažira tek za veća kaznena djela, a granica od koje ona počinju u financijskom smislu postavljena je na više od 60.000 kuna, točke o kojima je otvorena istraga nasilno su konstruirane kako bi vrijednost tobožnjih kaznenih djela njome obuhvaćenih prešla tu granicu - tvrdi, naglašavajući kako nije dobio mogućnost za iznošenje vlastitih argumenata, za razliku od "druge strane". Sumnju na svih šest djela za koje ga se tereti odbacuje.
- Osumnjičen sam za nanošenje štete Općini u iznosu od 46.000 kuna zbog odobravanja subvencija na kredite mojim sinovima za kupnju nekretnina. Pravo na subvencije stekli su jer su, kao i ostalih 15 korisnika, ispunjavali sve uvjete propisane odlukom Općinskog vijeća, na koju nije bilo primjedbi nadležnog županijskog Ureda državne uprave. Nadalje, laž je da je iz općinskog proračuna plaćen prijevoz osobnog automobila mog sina Marka, dok su gume navodno kupljene za Markov privatni automobil smještene u skladište komunalnog pogona - priča Pinjuh, opisujući cijelu "priču" vezanu uz nabavu četiriju zimskih guma, koje su u vrijeme susreta s novinarima izložene u zgradi Općine, kao i Markove zaštitne cipele, kupljene na općinsku kreditnu karticu, ali stoga, tvrdi Pinjuh, što dobavljač zaštitnih cipela za djelatnike Komunalnog pogona nije imao broj 47. Odbacio je i optužbe zbog isplate 15.000 kuna "teške" subvencije za opremanje doma mladih bračnih parova predsjedniku Općinskog vijeća Mariju Kralju, naglasivši kako se odluka odnosi na pomoć za adaptaciju doma, na koju imaju pravo sve mlade obitelji. Odlukom Općinskog vijeća za isplatu naknade troškova prijevoza, pak, obrazlaže isplatu 1400 kuna sinu Ivanu, na koju je, ističe Pinjuh, imao pravo. I.Getto
"POLITIČKI NALOG"
"Sve upućuje na to da je do postupanja došlo po političkom nalogu, s ciljem obračuna s nepoželjnim općinskim načelnikom, kojega je župan Ivan Anušić više puta javno optužio za opstrukciju vrijednih projekata u Baranji koje je zagovarao", istaknuo je Pinjuh, osudivši žurno raspuštanje OO HDZ-a nakon telefonske sjednice ŽO HDZ-a, za koju drži da nije mogla biti gotova za pola sata. Dodaje kako od svega ima korist samo župan Anušić i interesna skupina od 20-ak ljudi s područja općine Čeminac. Nije htio odgovarati na pitanja koja nisu vezana uz Uskokovu akciju i rješenje ODO-a. Zamoljen je, naime, bio za komentar odluke o dodjeli 10.000 kuna sinu Ivanu zbog, navodno, uspješno završenog fakulteta, kao i za podizanje naknade općinskim vijećnicima na 750 kuna po sjednici. Rekao je kako će o svemu biti riječi na idućoj konferenciji za novinare te kako iza svih svojih riječi stoji. Dodao je da je njegova općina prva po prihodu po stanovniku u OBŽ-u te kako će nastaviti transparentan rad za dobrobit svih mještana.
Možda ste propustili...