Crna kronika
OSTAJE U ISTRAŽNOM ZATVORU

Pokćerki zatvarao nos da mora otvoriti usta i gutati ecstasy, pa ju je silovao
Objavljeno 10. listopada, 2019.
OSIJEK - Muškarac koji je više puta silovao pokćerku i prisiljavao ju da guta razne droge, nakon podizanja optužnice žalio se na odluku jednog slavonskog županijskog suda o produljenju istražnog zatvora. Međutim, Vrhovni sud njegove žalbe nije prihvatio.Pokćerku je, navodi se u optužnom aktu, silovao najmanje 15 puta od zime 2016. do lipnja 2017. godine. Prvostupanjski sud odredio mu je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, jer je državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine, a u Hrvatskoj mu je bio odobren privremeni boravak do 22. travnja ove godine.

- Činjenica da u Hrvatskoj nema reguliran status, sada je suočen s ozbiljnim optužbama za koje je, u slučaju dokazanosti kaznenih djela, moguća osuda na višegodišnje kazne, dovedena je u vezu s okolnošću da je državljanin zemalja koje vlastite državljane ne izručuju, upućuje na zaključak o postojanju onih osobitih okolnosti koje ukazuju na opasnost da će na slobodi napustiti teritorij Republike Hrvatske i postati nedostupan tijelima progona, i tako osujetiti vođenje ovog kaznenog postupka - naveo je prvostupanjski sud. Sa svim odlukama ovoga suda, nakon provedenog ročišta, složilo se i vijeće Vrhovnog suda.

- Protivno žalbenim prigovorima, opravdanost daljnje primjene istražnog zatvora prvostupanjski sud s pravom nalazi, prije svega u načinu počinjenja okrivljeniku terećenih kaznenih djela. Naime, prema činjeničnom opisu optužnice okrivljenik se tereti da bi od zime, pa sve do lipnja 2016. godine kao očuh djeteta, tada tek s navršenih 16 godina, s kojim je živio u zajedničkom kućanstvu, iskoristivši što je supruga i majka oštećene žrtve s drugim teško bolesnim zajedničkim djetetom bila odsutna, u najmanje 15 navrata, prvotno radi njene bespomoćnosti, prisiljavao ju, začepivši joj nos da bi otvorila usta i mogla disati, da proguta drogu ecstasy ili speed, a potom, nakon što bi droga počela djelovati, na krevetu spavaće sobe silovao. Uz navedeno okrivljenik se tereti da bi kroz vrijeme od dvije godine, 2016. i 2017., istoj žrtvi u više navrata dao da konzumira droge ecstasy, speed i kokain - navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

Kako dalje ovaj drugostupanjski sud navodi, način postupanja okrivljenoga, i prema ocjeni toga suda, doista ukazuje na upornost i odlučnost, uz iskazan visok stupanj kriminalne volje.

- Kaznena djela počinjena su prema djetetu, pokćerki, s kojom je živio u zajedničkom kućanstvu i koju mu je supruga, za vrijeme svog odsustva zbog liječenja zajedničkog djeteta, povjerila na skrb i brigu. Uzimajući u obzir i duljinu inkriminiranog razdoblja, i brojnost protupravnjih radnji, kao i odnose povjerenja i ovisnosti žrtve koje je okrivljenik zlorabio, prvostupanjski sud s pravom zaključuje da ove okolnosti, ali i činjenica da žrtva živi s dvoje okrivljenikove djece, upućuju na neposrednu i konkretnu opasnost da će boravkom na slobodi okrivljenik nastaviti s činjenjem istih, ili istovrsnih kaznenih djela, ne nužno prema oštećenici. Žalbeni navodi koje ističe da je od kaznenih djela proteklo određeno vrijeme kroz koje je okrivljenik nastavio živjeti u istom kućanstvu, a inkriminirano ponašanje, prema optužbi, nije nastavljeno, kao i da danas živi u iznajmljenom stanu, dakle odvojeno od žrtve, ne dovode u sumnju pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja i osnovanost zaključka o daljnjoj potrebi primjene istražnog zatvora i po ovoj zakonskoj osnovi - zaključuje Vrhovni sud koji je smatrao i da se daljnje otklanjanje opasnosti od ponavljanja djela na slobodu ne može ostvariti nikakvom blažom mjerom, pa ni s 30.000 kuna jamčevine, koliko je optuženi ponudio za izlazak iz istražnog zatvora.

Strancu prijeti kazna od tri do 15 godina zbog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode prema žrtvi posebno ranjivoj zbog njezine dobi, prema članu obitelji, i zbog silovanja. Za omogućavanje trošenja droga, odnosno zbog drogiranja pokćerke, prijeti mu kazna od jedne do 10 godina.

Sandra Lacić
Kaznena djela počinio je kada je majka oštećene žrtve s drugim teško bolesnim djetetom bila odsutna
Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U KANIŽI KOD SLAVONSKOG BRODA

Autom se zabio u betonski mostić

OSUĐENI NA PO 6 MJESECI ZATVORA

Dva Turčina krijumčarili sunarodnjake

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠIBENČANIN KRAO PO ĐAKOVU I OKOLICI

Zbog 14 provala dobio je godinu dana zatvora, ima 18 nekretnina i dva auta

2

OČEVID U UDRUZI NAVIJAČA U VUKOVARU

Vikali, policajci im pronašli marihuanu

3

SLIJETANJE S CESTE

Dvojica pijanih vozača lakše su ozlijeđena