Regija
ENERGETSKI NEOVISNO BELIŠĆE

Gradit će ekotoplanu, koristiti agrobiomasu
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Prva faza ovog projekta "teška" je oko 6,2 milijuna eura, s kojima bi se prvo trebale graditi toplana i toplovodna mreža
BELIŠĆE

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Belišća gradonačelnik Belišća Dinko Burić potvrdio je da Belišće intenzivno radi na planu da postane energetski neovisan grad te najavio da se priprema projekt gradnje ekotoplane na sličnom principu prema kojem su se stanovnici središta Belišća i zaposlenici tadašnjeg Kombinata Belišće vrlo povoljno grijali prije 45 godina.

- Na projektu buduće ekotoplane radimo još od kraja 2016., kada se rodila ideja koju smo sve ovo vrijeme razrađivali - da bismo u Belišću ponovo mogli imati vlastitu toplanu, ali na biomasu, i da si osiguramo vlastite energetske izvore zahvaljujući kojima više nećemo biti ovisni o situaciji na globalnom tržištu. Sada mogu potvrditi da smo pri kraju izrade studije isplativosti za buduću belišćansku ekotoplanu, za koju već postoje zainteresirani investitori - otkrio je prvi čovjek Belišća, naglasivši kako taj projekt ne podrazumijeva gradnju objekta tipa kogeneracije, nego isključivo proizvodnju toplinske energije.

Kako bi tu svoju ideju proveli u djelo, Belišćani su pokucali na brojna vrata i dobili podršku čak četiriju ministarstava.

- Na tragu ovog projekta obišli smo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i razgovarali i o zaštiti okoliša i energetskom dijelu. Obavili smo razgovore i u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU tražeći mogućnosti osiguravanja sredstava iz fondova EU-a za toplovodnu mrežu, jer ona spada u komunalnu infrastrukturu i prirodno je da kao takva bude u vlasništvu lokalne samouprave, a ne nekog privatnog investitora. Držimo da bi u vlasništvu privatnog investitora trebala biti toplana, a u vlasništvu lokalne samouprave toplovod - stajališta je Burić.


Objašnjavajući projekt gradskim vijećnicima, gradonačelnik je prepričao i kako su za ovaj projekt posebno veliku potporu dobili u Ministarstvu energetike, gdje su na sastanku vizionarski projekt Belišćana prepoznali kao odličan segment koji bi se mogao ugraditi u novu financijsku perspektivu 2021. - 2027. za cijelu Hrvatsku, da se takvi sustavi malih ekotoplana grade u svim manjim gradovima.


Projekt koji bi u budućnosti mogao postati i ogledni primjerak i model za mnoge slične gradove u Hrvatskoj, predviđen je da bude snage 90 megavata, no gradonačelnik je naglasio kako će biti manje snage, ali da je to bila preporuka struke, jer im u tom slučaju ne treba studija utjecaja na okoliš. U planu je projekt razvijati kroz tri faze: prva faza se odnosi na zgrade javne namjene, druga na potrebe industrije, a treća faza daje mogućnost razvlačenja mreže i za potrebe kućanstava u Belišću, a u budućnosti možda i u susjednom Valpovu.
Osim toga, novi jeftini energent omogućit će intenzivniji razvoj plasteničke proizvodnje na području Grada, koju se toliko priželjkuje.

Lidija Aničić
Ulaganje u dokazano najjeftiniji energent
Za prvu je fazu, prema projektu, predviđeno da se godišnje koristi oko 28,7 MWh, kao i za drugu fazu, što ukupno iznosi 57,4 MWh. U toplani bi trebala biti četiri kotla od 4,9 MW, što znači 19,6 MW u prvoj fazi, ali bi u konačnici trebala imati 57,4 MW u punoj funkciji. Prva faza “teška” je oko 6,2 milijuna eura, s kojima bi se izgradile toplana i toplovodna mreža, u drugoj fazi bilo bi dodatnih ulaganja u pojačavanje kapaciteta za industriju, no studije su potvrdile da je ovo investiranje u trenutačno najjeftiniji energent na tržištu.
Dinko Burić

gradonačelnik Belišća

Sada mogu potvrditi da smo pri kraju izrade studije isplativosti za buduću ekotoplanu, za koju postoje zainteresirani investitori. Projekt ne podrazumijeva gradnju objekta tipa kogeneracije
Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike