Mozaik
MOŽE I BEZ NOVCA, VAŽNA JE IDEJA

Pokrenuo #Go2Baranja i privukao turiste
Objavljeno 21. rujna, 2019.

U vremenima kada mnogi ulažu goleme novce u turističke svrhe, postoje i entuzijasti koji za svoj kraj čine toliko da im to nitko ne može platiti. Dokaz tome je i ova baranjska priča o mladiću koji ima 29 godina, a za Baranju je učinio mnogo.


Gordan Trtanj prije četiri je godine pokrenuo svoj hashtag Go2Baranja, a potom otvorio Facebook i Instagram-stranicu istog imena te tako krenuo u turističku promociju Baranje. U početku se sve činilo kao dodatna zanimacija, no svojim fotografijama i baranjskim pričama ovaj je mladić doslovce pokrenuo lavinu interesa za ovaj netaknuti biser Hrvatske, koji mnogi još nisu otkrili, a riječ je o prekrasnim pejzažima, spomenicima, parkom prirode Kopački rit, etnoselu Karanac, ali i brojnim drugim destinacijama koje turisti često zaobiđu jer ne znaju za njih.


Gordan je samouki fotograf, no svojim je radovima stvorio interes turistima i zbog njegove priče danas dobrim djelom gosti dolaze u ovaj kraj. Često pomaže lokalnim ljudima kako bi unaprijedili svoju turističku ponudu, a tu je i za turiste koji žele fotografije s odmora pa ih upravo on rado fotografija ako žele fotouspomene iz Baranje. Odabrao je pet, prema njemu, najsjajnijih baranjskih destinacija...


Ako posjetite Baranju u toplijim danima, tu je Draž, odnosno baranjski Maldivi, kako ih posjetitelji zovu. Taj prirodni biser zapravo je pješčana plaža na kojoj se možete osvježiti tijekom vrućih mjeseci. Tu imate i prelijepu šetnicu poput one u Kopačkom ritu, a sagrađen je i mol sa sjenicom. Dakako, Draž je i idealno mjesto za ribiče. Kneževo je još jedan biser. Iako zapušteno mjesto i nekoć zlatna destinacija Baranje, danas derutno Kneževo nudi povratak u zaboravljene dane. Tu je oaza zelenila, park Marije Kristine, koji ima prelijepu arhitekturu i koji priča kako se ovdje nekada dobro živjelo. Imate u Kneževu i dvorac, staro rodilište, napušteni restoran, kino, sakralnu arhitekturu, ali i susretljive ljude koji su vam spremni ispričati sve o ovom nekoć bogatom baranjskom mjestu. Batina je mjesto za koje se može reći da je tamo ‘‘gdje Dunav ljubi nebo‘‘. Smještena uz Dunav, nudi pogled na Mađarsku i Vojvodinu, a tu je i Zeleni otok, koji je poznato kupalište. Batinska bitka također je sjajna povijesna priča, a oduševit će vas i spomenik Julke, koji je impresivne veličine. Ovom mjesto na samom kraju Baranje ujedno je i svake godine mjesto motosusreta, pa je tako Batina posebno popularna među bajkerima.
Kneževi Vinogradi čak imaju i svoj bazen, i to ne baš mali, pa tako mnogi Osječani ljeti upravo u ovom selu traže osvježenje. Imaju oni i nogometni stadion, teniski teren, ali i ribnjak, pa ćete se tako ugodno iznenaditi kada dođete u ovo mjesto koje ima brojne gradske sadržaje, pa i ne čudi da su tamošnji stanovnici zadovoljni životom u ovom mjestu.


Tanja Kvorka
ZMAJEVAC
Za selo Zmajevac vjerojatno ste već puno čuli jer ovo je mjesto ipak prava oaza za sve one koji vole dobra vina. Prelijepa vinska cesta skriva brojne surduke koji su danas vinski podrumi, a tu je i vinar Josić koji, osim dobre kapljice, nudi i sjajnu ponudu hrane, pa je tako Zmajevac postao i prava gastronomska oaza. Vinska cesta toliko je lijepa da bi bez problema mogla biti kulisa za neki film.
Najčitanije iz rubrike