Ekonomija
NIŽE KAMATNE STOPE, BEZ NAKNADA I DUŽI ROKOVI OTPLATE

Za investicijske kredite za ruralni je razvoj dostupno više od 500 mil. kn
Objavljeno 18. rujna, 2019.

Jučer je potpisan sporazum o financiranju između Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i poslovnih banaka (OTP banka Hrvatska d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Zagrebačka banka d.d.), čime je počela provedba Investicijskih kredita za ruralni razvoj, za koje je osigurano više od 500 milijuna kuna, a čemu je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.HBOR je u okviru provedbe financijskog instrumenta Investicijski krediti za ruralni razvoj upravitelj fonda sredstava, a poslovne banke financijski su posrednici, koji zaprimaju, obrađuju i isplaćuju kredite krajnjim primateljima.
“Potpisivanje sporazuma o financiranju između HBOR-a i poslovnih banaka znači početak provedbe posljednjeg u nizu financijskih instrumenata koje je osmislilo Ministarstvo poljoprivrede s ciljem pružanja financijske potpore poduzetnicima u poljoprivredi, preradi i šumarstvu. Svi prikupljeni podatci upućivali su na to da su ta tri važna sektora u nepovoljnom položaju glede zaduživanja preko komercijalnih bankarskih linija, a samim time njihova konkurentnost na tržištu bila je upitna. Investicijskim kreditima za ruralni razvoj mogu se financirati projekti u vrijednosti do milijun eura, s dugim rokovima otplate, do čak 15 godina, a moguć je i poček do tri godine, odnosno do pet godina za trajne nasade. Kamate su niske, a korisnici su oslobođeni plaćanja uobičajenih bankarskih naknada. Smatram da će ovaj financijski proizvod biti važan instrument podrške većim investicijama u proizvodnji, preradi i šumarstvu. Valja naglasiti da buduću provedbu ovih kredita karakterizira partnerski pristup, jer su banke potpisnice sporazuma odlučile uložiti vlastita sredstva, što uz alocirana javna sredstva Programa ruralnog razvoja, dodijeljena HBOR-u, ukupnu omotnicu čini još izdašnijom”, izjavila je ministrica Vučković. Z.Rupčić

U godinu i pol 700 mil. kn za ulaganja
“Potpisani sporazumi omogućit će povoljno kreditiranje ulaganja u ruralni razvoj, koja su nužna da se stvore nova i bolja radna mjesta, viši prihodi te poveća opća konkurentnost ruralnih područja. Ovo je peti financijski instrument u kojem sudjeluje HBOR - treći namijenjen privatnom sektoru, a dva su namijenjena javnom sektoru. U godinu i pol odobreno je 700 milijuna kuna za ulaganja u privatni i javni sektor. Vjerujem da će potencijalni korisnici prepoznati pogodnosti ovog financijskog instrumenta”, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.
Najčitanije iz rubrike