Novosti
SINDIKALNA INICIJATIVA "67 JE PREVIŠE"

Traže referendum, ili će pozvati građane na ulice
Objavljeno 16. rujna, 2019.

Čelnici triju sindikalnih središnjica zatražili su u ponedjeljak od Hrvatskog sabora raspisivanje referenduma na temelju inicijative "67 je previše" o mirovinskoj reformi, inače su spremni pozvati građane na ulice.


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel podsjetio je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora da su prije više od tri mjeseca predali gotovo 750.000 potpisa za raspisivanje referenduma, ali osim potvrde Ministarstva uprave da ima dovoljan broj potpisa od Vlade i Sabora dosad nema nikakvih informacija o daljnjim postupcima vezanim uz sindikalnu inicijativu.


Novosel ističe kako sindikati očekuju da se do kraja mjeseca u Saboru utvrdi termin održavanja referenduma. Bude li se referendumsko pitanje slalo na Ustavni sud, postoji rok od 30 dana i eventualno još 30 za odgovor Hrvatskom saboru. U tom terminu sigurno ćemo tražiti da Ustavni sud što prije donese odluku, najavio je Novosel. Poručio je da sigurno neće biti novih pregovora ili sporazuma u vezi referenduma, Sabor treba donijeti tehničku odluku, a u Vladi se kroji vrijeme. Sindikalna inicijativa "67 je previše" nije nastala iz političkih interesa, nego zbog želje da budućim umirovljenicima bude bolje.


Referenduma mora biti, jer se volja građana mora poštivati, zastupnici su u Sabor ušli voljom građana, a ako ju ne žele poštivati naša je dužnost da pozovemo građane na ulice kako bi rekli što misle o Vladi i Saboru, kaže Novosel.


Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da referendum treba raspisati što prije te poručio vladajućima - neka nas ne tjeraju u političke vode, ne želimo se baviti politikom niti politizirati.


Ustvrdio je kako su ih upravo iz vlasti "gurnuli" u prikupljanje potpisa za referendum u vrijeme predizborne kampanje za Europski parlament. "Nadam se i želim vjerovati da neće napraviti istu pogrešku i ‘dva puta stati na iste na grablje pa da ih udare po čelu‘", rekao je Sever.


Još uvijek ima dovoljno vremena za raspisivanje referenduma negdje u listopadu, kaže Sever, kako bi se moglo relaksirano pristupiti izborima za predsjednika države i Hrvatski sabor.


Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ponovio je da se sindikati neće odazvati pozivu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića na sastanak dok se referendum ne raspiše.

Prikupljenih 750.000 potpisa jednako je broju glasova s kojim HDZ obnaša vlast u Hrvatskoj, rekao je Ribić, dodavši kako ne vjeruje da se netko s time može poigravati. Poručio je kako je izuzetno važno održati referendum kao znak demokratske kulture. H
Milorad Batinić

HNS

Šef HNS-ova Kluba zastupnika Milorad Batinić izjavio je da će sindikalni zahtjev vjerojatno doći na nadležni saborski odbor. "I da nije propisano procedurom, bilo bi dobro konzultirati Ustavni sud, jer je riječ o zakonu koji dugoročno može nanijeti golemu štetu masi novca u mirovinskim fondovima", smatra. Na upit o najavi prosvjeda sindikata koji smatraju da se s raspisivanjem referenduma odugovlači, rekao je kako nije riječ o odugovlačenju, nego je u demokraciji važna procedura.
Možda ste propustili...

RUŽA TOMAŠIĆ NAPUŠTA EP:

“Htjeli su uništiti naše ribarstvo”

BIBLIJSKA PORUKA

Što oko ne vidje…

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADONAČELNIK O SVOM STANJU I PLANOVIMA

Osječanima uskoro manji prirez

2

POSTATI DIO BUDUĆNOSTI

Uz 5G mrežu do bržeg razvoja grada

3

ODREĐENA MAKSIMALNA CIJENA ZA OPSKRBLJIVAČE

Nove veleprodajne cijene plina donose kućanstvima 240 kuna uštede godišnje