Sport
OSJEČANKA NA SP-U

Kategorija je po kg najlakša,
ali po imenima teška
Objavljeno 16. rujna, 2019.
Članica DK Slavonije nastupila na Europskom, a sad će imati i debi na Svjetskom prvenstvu

Od 18. do 27. rujna, Tajland okuplja najbolje dizač(ic)e utega na Globusu. Pattaya je domaćin Svjetskog prvenstva, a među elitom je mala, ali odabrana hrvatska ekspedicija. U njoj su i dvije dizačice iz grada na Dravi, Tihana Majer (DK Slavonija) i Marina Marković (KDU Osijek). Prvo ćemo predstaviti Tihanu, koja je kazala par riječi o svojim željama i ambicijama na svjetskoj smotri.

Tihana Majer članica je DK Slavonija, a ova 28-godišnjakinja nastupit će u najlakšoj kategoriji, onoj do 45 kilograma.

- Došlo je do promjena u kategorijama, do ove godine ona je do 48 kilograma bila početna u našoj konkurenciji. Tri kilograma je mnogo u našem sportu, ali nisam imala problema s nekim skidanjem težine, jer sam i na prethodnim natjecanjima nastupila lakša od maksimalne granice - kaže Tihana, koja je na dalek put otišla puna motiva i želje za dokazivanjem u najjačoj mogućoj konkurenciji.

- Uz moju, stiglo je još 17 prijava, bilo bi ih i više da domaćin ima svoje predstavnice, koje su idealne za ovu konkurenciju, jer su sitne građe i lagane. Neće ipak nastupiti na svom terenu, zbog dopinga su dobile zabranu. No, konkurencija neće biti nimalo slabija, naprotiv - smatra Osječanka kojoj su sportske aktivnosti doručak, ručak i večera. Naime, uz dizanje utega tu je i primarni posao, a to je vođenje rekreacije u Višnjevcu.

- Ovo je, naravno, kruna sezone i veliki izazov. S trenerom Božom Krištom smo napravili program i proveli ga u djelo, cijelo ljeto bio je fokus na SP-u, ali ne bih davala prognoze o onome što bih mogla napraviti u Pattayi. Ima mnogo faktora koji odlučuju, ali spremna sam dati maksimum - smatra državna reprezentativka.

Naravno, Majer je za Tajland (otputovala u subotu letom iz Zagreba preko Dohe), otišla kao hrvatska rekorderka u ovoj kategoriji. Na državnom prvenstvu, prije četiri mjeseca, Tihana je trznula 57, izbacila 70 kilograma, a sigurno je da može i bolje od ukupnih 127 u biatlonu. To joj je već uspjelo na posljednjem velikom natjecanju na kojem je nastupila, a bilo je to u ožujku prošle godine, na Europskom prvenstvu u Bukureštu, Tada je Tihana u kategoriji do 48 kilograma trznula 64 kilograma te je imala 75 u izbačaju. Stoga je jasno da u rukama ima mogućnost da se iz Tajlanda vrati s još boljim rezultatima.

Nino Benčina
U Tajlandu kreće od 18. rujna
Prije svog premijernog nastupa na svjetskoj smotri, Tihana Majer može se pohvaliti i s dvije odrađene eurosmotre. Osim uspješnog nastupa lani u Rumunjuskoj, tu je bio i debi na domaćem terenu, na Europskom prvenstvu 2017. koje je održano u Splitu. Tada je imala rezultat od 55+70=125 kg, što je bilo dostatno za 11. mjesto u Europi. U međuvremenu je napredovala, rezultati su mnogo bolji, pa s nestrpljenjem iščekuje svoj prvi nastup na Svjetskom prvenstvu koji otvara 18. rujna. Motiva i želje joj ne nedostaje, za Tajland se vrlo dobro spremila pa sad ide pokazati što zna i umije.
Najčitanije iz rubrike