Novosti
20 MILIJUNA KUNA

Sufinanciranje solarnih elektrana
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama u Hrvatskoj, za što je osigurano 20 milijuna kuna, bit će objavljen 18. rujna, najavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. "Za proizvodnju električne energije s pomoću Sunca građanima je osigurano ukupno 20 milijuna kuna. Cilj je ovog programa omogućiti potrošačima da proizvode vlastitu energiju i na neki način budu energetski neovisni", istaknuo je Ponoš.


Nedavna prilagodba zakona omogućila je lakšu provedbu projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a konačna namjera je nizom mjera omogućiti povećanje korištenja obnovljivih izvora energije na nacionalnoj razini. Programom sufinanciranja za obiteljske kuće obuhvaćeni su sustavi u mrežnom i u samostalnom radu, odnosno hrvatska kućanstva priključena na elektroenergetsku mrežu, ali i tzv. off grid sustavi.


- Ovisno o lokaciji, građani će za takve sustave i nadzor moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna - istaknuo je Ponoš, dodavši kako broj takvih sustava u Hrvatskoj trenutno nije velik. Međutim, nada se kako će program financiranja pomoći da se taj broj znatnije poveća. "Sufinanciranje Fonda građanima omogućuje kraći rok povrata investicije, koja je zasad još uvijek visoka, ali se dugoročno itekako isplati, što će građani sasvim sigurno prepoznati", naglasio je direktor Fonda. Preduvjet za sufinanciranje je da se prijave vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku brutopovršinu do 600 četvornih metara. Poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava ili najkasnije do kraja godine, a program se planira nastaviti i u idućoj godini.
Nakon javnog poziva za građane sličan poziv planiran je i za iznajmljivače i OPG-ove, istaknuo je Ponoš. I.Bošnjak
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana