Regija
PJEVAT ĆE SLAVONIJA

Izložba o pola stoljeća Zlatnih žica Slavonije
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
Autorima izložbe veliku su pomoć dali mještani Požege donoseći fotografije, plakate, ploče...

I kad umrem pjevat će Slavonija, stara mati žita i šuma, široka ravan pradavna Panonija, kad zapjeva i sunce silazi s uma... - stihovi su pjesme "Pjevat će Slavonija", neslužbene himne požeškog glazbenog festivala koju je prvi put 1969. otpjevao Vice Vukov. Zapjevali su ju Požežani još jednom, uz Tamburaški sastav Zlatna dolina na otvorenju priređene u čast pola stoljeće održavanja prvog festivala.

Izložba je nastala u suradnji s udrugom Aurea Fest Požega, TZ-om Grada Požege i Gradom Požega, ali i brojnih Požežena, koji su donijeli gramofonske ploče, plakate, kasete, fotografije. ‘‘Nadam se da smo uspjeli približiti i dočarati vrijeme prvog festivala‘‘, rekla je Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

Ivana Domanović, autorica izložbe i kustosica Gradskog muzeja Požega, istaknula je da nisu očekivali tako velik odaziv građana da svojim materijalima pomognu izložbu. "Svi su oni ovu izložbu stvarali sa mnom", rekla je autorica.

Požeški festival je u ovih pola stoljeća imao devet direktora. To su Branko Hribar, prvi direktor Muzičkog festivala Slavonija od 1969. do 1972. godine, koji je nedavno proslavio 89. rođendan; pokojni Veljko Orlić, direktor MFS-a od 1972. do 1981.; Ivo Pavić, direktor Glazbenog festivala ‘‘Zlatne žice Slavonije‘‘ od 1990. do 2000.; Veljko Valentin Škorvaga, umjetnički direktor Glazbenog festivala ‘‘Zlatne žice Slavonije‘‘ od 1990. do 2000. i Aurea Festa od 2014. do 2017.; Ivan Enjingi, direktor Glazbenog festivala ‘‘Zlatne žice Slavonije‘‘ od 2001. do 2010.; Tomislav Jakobović, umjetnički direktor Glazbenog festivala ‘‘Zlatne žice Slavonije‘‘ od 2001. do 2013.; Tomislav Galić, direktor Glazbenog festivala ‘‘Zlatne žice Slavonije‘‘ od 2011. do 2013. te Ivan Bunjevac, aktualni direktor Glazbenog festivala ‘‘Aurea Fest‘‘ od 2016. i Damjan Pirović, aktualni umjetnički direktor ‘‘Aurea Festa‘‘ od 2018. godine.

- Požega od 1969. ima tradiciju glazbe koja je obilježila sve nas. Puno prekrasnih pjesama s požeškog festivala danas se izvodi u cijelom svijetu. Mi smo se danas prilagodili mladim ljudima te preko Aurea Festa donosimo četiri dana raznovrsne glazbene scene, od jazza i funka do tradicionalne tamburice, koja nikad nije izgubila svoj smisao i koja će ovaj festival obilježavati još najmanje 50 godina - rekao je gradonačelnik Darko
Puljašić.

Branka Starčević Tesari
1969.

godine održan je prvi požeški glazbeni festival
9

direktora izmijenjalo se svih ovih godina na čelnom mjestu požeškog festivala
I Gradska glazba Trenkovi panduri neizostavni je dio festivalskih zbivanja punih pola stoljeća
Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike