Regija
U MUZEJU OTVORENA VRLO ZANIMLJIVA IZLOŽBA

Županjci su se prisjetili djetinjstva iz 60-ih godina
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
Osim predmeta, u izložbu su utkana i individualna sjećanja te priče Županjaca
ŽUPANJA

U Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera otvorena je zanimljiva izložba "Djetinjstvo u Županji 60-ih". Brojne građane, koji su se sa sjetom i nostalgijom prisjetili tih vremena, kada je puno toga bilo drugačije, pozdravila je ravnateljica Muzeja, Janja Juzbašić.

O izložbi, otvorenoj u prigodi obilježavanja Dana grada i blagdana Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, govorila je autorica Marta Huber, kustos povijesne zbirke, koja je svoje sugrađane vratila u ne tako davnu prošlost županjske svakodnevice koja je do sada bila relativno slabo istraživana. Županjci su Muzeju za potrebe izložbe privremeno ustupili ili trajno darovali predmete iz tog razdoblja, fotografije o načinu života tadašnje djece i mladih, predmete poput igračaka i dječjih sportskih rekvizita, školske knjige i bilježnice, sličice, salvete, lutkice, spomenare... Tu je i odjeća i obuća iz tog razdoblja te dijelovi kućnog interijera. Osim predmeta, u izložbu je utkano i individualno sjećanje te priče građana koji su pripomogli njezinu ostvarenju.

- To je pokazatelj kako je nužno i dalje proaktivno raditi na integriranju Muzeja i lokalne zajednice kako bismo zajedno pridonijeli rekonstrukciji naše nedavne prošlosti - kazala je autorica.

Istaknula je da 60-e godine mnogi nazivaju zlatnim dobom jer tada i u Županji dolazi do gospodarskih, kulturnih i društvenih promjena, velikih migracija, baby booma i emancipacije žena… Županja u tom razdoblju od jednog seoskog mjesta postaje jak industrijski centar, dolazi do modernizacije poljoprivrede, izgradnje komunalne infrastrukture, povećanja životnog standarda i do porasta broja stanovnika. To su godine u kojima dolazi do osnutka mačevalačkog i rukometnog kluba, turističkog društva, Hrvatskog radija Županja, Šokačkog sijela, a 1960. Županja dobiva i prvi dječji vrtić koji je sagradila tvornica šećera u naselju Šećerana. Izložba je koncipirana u nekoliko dijelova, kreće od eksterijera, od županjskih ulica, koje su uvijek vrile djecom, i tu su izložene saonice, karuce, koturaljke, kolica... Posjetitelje potom uvodi u kuću iz 60-ih godina, u kuhinju s raznim kuhinjskim priborom, a potom i u dnevni boravak iz toga vremena. Zanimljivo je istaknuti da je tvornica šećera još 1959. svojim radnicima u pogonu omogućila prvi televizor. Izložene su potom i dječje igračke koje su građani svih ovih godina sentimentalno čuvali na tavanima svojih kuća… Posljednja postaja na izložbi je školstvo koje je bilo vrlo važno jer u tom vremenu ono buja, razredi se povećavaju i javlja se nedostatak stručnih djelatnika.

Izložba prezentira fenomene nedavne lokalne povijesti, a temelji se na objektivnom i historiografski znanstvenom istraživačkom radu.

- Uživala sam istražujući ovu temu, a i svi moji kazivači i darovatelji izloženih predmeta sa sentimentom i nostalgijom prisjećali su se toga vremena. Sada je zbilja teško odgovoriti na pitanje je li to doba uistinu bilo ljepše od današnjeg ili im je bilo lijepo samo zato što su bili djeca. Odgovor bih prepustila svakome pojedinačno – zaključila je Marta Huber.

Marija Lešić Omerović
Uputio zahvale
Gradonačelnik Davor Miličević pohvalio je, kako je kazao, vrlo lijepu i zanimljivu izložbu i zahvalio autorici, organizatorima i svim sugrađanima koji su pomogli u njezinu ostvarenju. “Svi smo nekako nostalgični, prošlost nosi svoje, ali moramo se okrenuti prema budućnosti. Nadam se boljim vremenima i da će se bar ljudi koji su otišli ipak možda jednog dana vratiti u Županju i svojim radom pripomoći da nam svima bude bolje. Grad će i dalje stajati iza ovakvih događaja i još ih više financijski podupirati”, zaključio je. Posjetitelji su u lijepom ambijentu i uz koktele majstora iz Bistroa Old House 1914. uživali uz evergrine toga vremena koje je izvodio mladi županjski trojac “Dva i pol muškarca” i izričaju mlade glumice Katarine Šestić s Umjetničke akademije Osijek.
Najčitanije iz rubrike