Mozaik
OVE GODINE 5331 NASILNA PLJAČKA

Amerikanci pozivaju turiste da se u Barceloni paze kradljivaca
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Od siječnja je u Barceloni zabilježena 5331 NASILNA PLJAČKA, a među žrtvama ima i turista

Nakon učestalih prepada i pljačkanja prolaznika u Barceloni, veleposlanstvo Sjedinjenih Država upozorilo je svoje turiste na oprez tijekom posjeta tom gradu na obali Mediteranskog mora. Pozvali su državljane SAD-a da paze na osobne stvari, budu na krajnjem oprezu na frekventnim turističkim mjestima te da se fizički ne odupiru pokušaju pljačke.

Prije nekoliko dana skupina je mladića okružila na ulici veleposlanika Afganistana, oborila ga na tlo te mu nasilno oduzela ručni sat. Istoga dana je katalonska policija uhitila deset muškaraca, od kojih su neki bili maloljetni. Lopovi su u starom dijelu grada krali prolaznicima zlatne lančiće. Prethodno bi promatrali posjetitelje kafića, diskoteka i mjesta za zabavu gledajući nose li oko vrata ili ruke vrijedan nakit. Od početka godine je u Barceloni zabilježena 5331 nasilna pljačka.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj stranici nije navelo novu preporuku za oprez prilikom putovanja u Barcelonu. Posljednju obavijest objavilo je 29. siječnja i ona se odnosi na potencijalna javna okupljanja i terorističke napade. Prethodnih godina su veliki gradovi u Španjolskoj, poput Madrida i Barcelone, bili mjesta džeparenja, napose u podzemnoj željeznici i mjestima većih turističkih okupljanja, no prilikom krađi nije bilo nasilja. Katalonska policija upozorila je kako je u Barceloni ove godine privela 1529 osoba zbog nasilnih i intimidirajućih krađi, što je 80 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Albert Batlle, poručnik zadužen za sigurnost iz gradske vijećnice Barcelone, rekao je prije tjedan dana kako gradske vlasti provode mjere, no da je ‘’Barcelona i dalje sigurniji grad od Pariza, Londona ili Rima’’.

Hina
Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike