Regija
VRIJEDAN POVIJESNI ZAPIS

Promovirano "Selo u sjećanju - Petrijevci"
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Autor ove vrlo zanimljive knjige, koja je izdana postumno, rođeni je Petrijevčanin, nedavno preminuli akademik Ivan Cifrić
PETRIJEVCI - Ovoga ljeta Petrijevci su postali bogatiji za jedno vrlo vrijedno izdanje koje je oduševilo sve koji su se upoznali s njime, ali i koje će istovremeno novim generacijama biti iznimno dragocjen povijesni izvor činjenica i događaja iz jednog razdoblja petrijevačkog kraja - jednodušan je bio komentar svih koji su nazočili posumnoj promociji knjige nedavno preminulog akademika Ivana Cifrića "Selo u sjećanju - Petrijevci".

Izdao 16 knjiga

Taj rođeni Petrijevčanin je nakon studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ostao u Zagrebu kao predavač na Odsjeku za sociologiju FF-a. Stekao je reputaciju istaknutog sociologa izdavši 16 autorskih knjiga i objavivši stotinjak radova u stručnim časopisima. Od 2010. bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu i voditelj njezina Odsjeka za etnologiju.


Knjiga "Selo u sjećanju – Petrijevci" posljednja je Cifrićeva knjiga, čiju promociju, nažalost, nije dočekao jer ga je prerani odlazak, u studenome prošle godine, usprkos Ivanovoj velikoj ljubavi prema životu, u tome preduhitrio. Riječ je o kapitalnoj i osobitoj knjizi u kojoj je Ivan uspio spojiti sociološko i znanstveno sa životnošću i iskonskom iskrenošću dječaka koji se sjećao života u voljenim Petrijevcima u svim njegovim pojavnostima, od sobe i dvorišta u kojem se igrao do Feneka i groblja, gdje je napokon i završio. Riječ je, naime, o sociološkoj i znanstvenoj analizi transformacije sela, obilato začinjenoj povijesnim podatcima te autorovim prebogatim nostalgičnim sjećanjima na njegove Petrijevce, navodi se u recenziji knjige.
Trajni obol

Nakon što se nazočnima na promociji obratio načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić, iscrpne prikaze knjige dali su recenzenti: akademik Dragutin Feletar, voditelj Odsjeka za sociologiju HAZU-a, dr. sc. Antun Šundalić iz Osijeka te dr. sc. Jakša Primorac, urednik, koji je knjigu postumno priredio za tisak. Uz te uglednike promociji su nazočili dr. Boris Kozjak, dr. sc. Klementina Batina, suradnica na knjizi, dr. sc. Marta Račić, dr. sc. Rahela Jurković, dr. sc. Marinko Vuković i doc. dr. sc. Tijana Trako Poljak, asistentica I. Cifrića. Moderatorica promocije bila je Višnja Gubica, prof., članica Odbora PŽS-a, odlomke iz knjige čitala je Kristina Birovljević, a pjesmom su promociju oplemenile članice VS-a „Mursella“ Petrijevci.

Petrijevčani vjeruju da će promocija ove vrijedne knjige svima koji su joj nazočili ostati u trajnom sjećanju, a naročito Luki Cifriću, sinu pok. akademika, koji je promociju pratio vidljivo ganut lijepim riječima svih govornika o njegovu ocu i knjizi - knjizi koju "Ivoš" nije dočekao, ali kojom je dao najveći i trajni obol svojim voljenim Petrijevcima!
Lidija Aničić
Velika djela petrijevačkog akademika
Valja podsjetiti na podatak da je akademik Ivan Cifrić nakon studija radio u tadašnjem Kombinatu Valpovo, gdje je 1970. pokrenuo i uređivao tvornički list "Kombinat". Magistrirao je 1973., a doktorirao 1980. Professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu postao je 2017., a za redovitog člana HAZU-a u Razredu za društvene znanosti izabran je 2010., kada je postao i voditelj Odsjeka za etnologiju HAZU-a. U Vladi demokratskog jedinstva od 1991. do 1992. bio je ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike