Mozaik
DEJAN HERCEG IZ VIROVITICE, MAJSTOR PRIPREME KOKTELA

Čar koktela je sama priprema, miješanje i spajanje pića i okusa
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.

Život je uistinu nepredvidljiv. Počneš se baviti nečim i misliš da si u tome pronašao sebe, onda ti se nešto novo pojavi u životu i shvatiš da u tome ima ono nešto baš za tebe. Tako je prošao i Dejan Herceg iz Virovitice. Karijera konobara-ugostitelja vodila ga je od Cresa i Biograda preko Korčule pa sve do Dubrovnika.

Danas svoju karijeru gradi upravo u Virovitici, gdje već godinu dana vodi svoj kafić. Iako je krenuo kao konobar i bio odličan u tom poslu, sa svojom partnericom odvažio se i otvorio Choco cafe u Virovitici te tako obogatio slastičarsku i gastronomsku scenu grada. No ono što je najvažnije, Goran je postao koktel-majstor, jedan od priznatijih u Hrvatskoj.

- Prvo sam počeo u ugostiteljstvu, a potom sam krenuo s koktelima, i evo sve to skupa traje više od 15 godina. Završio sam školu barmena u Rijeci i posljednjih desetak godina bazirao sam se baš na edukaciji i usavršavanju na koktelima – počinje priču Dejan, koji sada svoje koktele radi po cijeloj Hrvatskoj.

No što je to što toliko privlači ljude tim, često egzotičnim, pićima? Koja je prava čar koktela?

- Teško je to zapravo reći, ali čar koktela zapravo je sama priprema, dakle miješanja i spajanja raznoraznih pića i okusa, najbolje je kada sve bude gotovo pa kušaš ono što si napravio i tek onda vidiš koliko je dobro i kvalitetno. Ja pokušavam napraviti i nešto svoje, neke svoje koktele, a evo u posljednje sam se vrijeme bazirao na gin-tonike. Veliki je raspon mogućnosti u ovom poslu, puno toga može napraviti, samo je važno znati spojiti dijelove u jednu cjelinu – kaže Dejan, koji je puno je radio po Jadranu, a sada se ponajviše nalazi u svome kraju.

- Radio sam deset sezona na moru, prošao sam gotovo cijelu obalu i sada već imam dosta iskustva u ovom poslu. Tako sada imam taj svoj cafe u kojemu posebno prikazujem koktele, imamo dosta vrhunskih koktela, iznimno držimo do kontinuiteta kvalitete svojih proizvoda, a i uvijek pripremaju nešto novo, pa smo tako od ovoga ljeta uveli i ponudu te kvalitetnu koktel-kartu - kaže Dejan, koji je prošle godine u rujnu odnio pobjedu na na #bcb izazovu, koji je održan u sklopu 3. Unusual Gin Weekenda u Zagrebu.

- Na izazov me prijavila djevojka, no već se dugo bavim ovim poslom pa sam išao i kako bih naučio nešto novo te promovirao svoj lokal. Pobjedi se nisam nimalo nadao. Pobjedu sam odnio zahvaljujući fotofinišu. Konkurencija je bila jaka, natjecalo se deset barmena koji inače rade u vrhunskim zagrebačkim barovima, i to puna dva dana - priča Dejan. Iako su odlučivale nijanse, Virovitičanin je odnio zasluženu pobjedu. Njegovo ponašanje i komunikacija s gostima i kolegama, maštovitost u upotrebi začina, profesionalnost i pristup barmenskom poslu oduševio je goste, ali i Botanica brand ambassadora Ivana Mandarića. Dejan je najavio i ovogodišnje sudjelovanje, ako mu se sve poklopi, no bilo kako bilo, Slavonija definitivno ima vrhunskog majstora koktela. Za kraj, Dejan ističe kako ovaj posao slabo zastupljen u Slavoniji, ali ipak se nekako diže.

- Moram priznati jako malo, više to ipak nekako ide po moru, no nas je Slavonaca sve više, jako se trudimo pokazati ljudima da ne treba ići na more da se ovako nešto kuša, a i sam proba raditi. Posao je zanimljiv, dinamičan, prepun adrenalina i svakom bih ga preporučio - kaže Herceg. V.Grgurić
Karijera konobara-ugostitelja vodila ga je od Cresa i Biograda preko Korčule pa sve do Dubrovnika
Najčitanije iz rubrike