Novosti
VELIK PAD BROJA LAŽNIH NOVČANICA

Na milijun originalnih ide samo jedna krivotvorena
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.

Od siječnja do lipnja 2019. u Hrvatskoj je registrirano 555 krivotvorenih novčanica svih valuta, pokazuje izvješće Hrvatske narodne banke.


Registriranih 555 krivotvorenih novčanica u prvih šest mjeseci ove godine čini pad za 62,7 posto u odnosu prema ukupnom broju krivotvorenih novčanica svih valuta registriranih u istom razdoblju 2018. Statistika HNB-a pokazuje da je ukupnom pad ponajviše pridonio pad broja krivotvorenih novčanica eura, za 81,4 posto u odnosu prema prvom lanjskom polugodištu, a istodobno je broj krivotvorenih novčanica kune povećan, i to za 5,7 posto. Naime, u prvom polugodištu ove godine iz optjecaja je bilo izdvojeno 278 krivotvorenih novčanica kune, a u istom razdoblju 2018. bile su registrirane 263 krivotvorine.


Uzme li se u obzir da je prosječno u prvom polugodištu 2019. u optjecaju bilo 254,3 milijuna novčanica kune, može se utvrditi da je na milijun originalnih novčanica u optjecaju tijekom navedenog razdoblja evidentirana prosječno 1,1 krivotvorena novčanica kune, navode iz HNB-a.


Najčešće krivotvoren apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna, na koju otpadaju 124 registrirana primjerka krivotvorina kune, ili 44,6 posto, a slijede novčanice od 1000 i 500 kuna (udio od 38,1 posto).


Nakon kune najčešće su krivotvorene novčanice eura, a od siječnja do lipnja registrirano je ukupno 224 krivotvorenih novčanica zajedničke europske valute, što je pad od 81,4 posto u odnosu prema istom razdoblju lani, kada su iz optjecaja izdvojene 1203 krivotvorine eura. Svaka druga krivotvorena novčanica eura odnosila se na novčanicu od 50 eura (112 novčanica), a veći udio u ukupnoj količini registriranih krivotvorenih novčanica eura u prvih šest mjeseci ove godine imala je i novčanica od 500 eura (26,3 posto).


Krivotvorine registrirane u prvom polugodištu 2019. količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem, a nisu izazvale ni financijsku štetu većeg razmjera, kažu iz HNB-a.
Krivotvorene novčanice lako je prepoznati, dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja primjenjujući jednostavnu provjeru "osjeti-pogledaj-titraj-provjeri", opisanu na internetskim stranicama HNB-a. H
Najčešće krivotvoren apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike