Novosti
MARIJANSKO SVETIŠTE ŠUMANOVCI KOD GUNJE

Skrovita Gospa Šumanovačka prigrlila osam tisuća hodočasnika
Objavljeno 15. kolovoza, 2019.
U marijansko svetište Šumanovci kod Gunje na Veliku Gospu hodočasnici su stizali iz brojnih krajeva, autobusima i automobilima, a oni iz Cvelferije i pješice. U Šumanovcima se u prethodnih pet dana okupilo oko osam tisuća hodočasnika. Posebno zanimanje bilo je za svetu misu s procesijom, koju je predvodio mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki.


- U ovom ćemo svetištu 2023. obilježiti 650 godina njegova postojanja. Svetište Šumanovci je magnet koji okuplja stoljećima ljude ne samo ovog kraja nego iz BiH i Slavonije, a sada i iz inozemstva - rekao je mons. Hranić.


- Svetkovina Velike Gospe je izvor nade koji nam pokazuje da sve ne završava grobnim humkom i da se isplati biti čestit, pošten i dobar pa makar u ovom zemaljskom životu izvukao deblji kraj. Ne trebamo uzimati sud u svoje ruke, jer znamo da ćemo svi jednog dana stati pred Boga i da će pravda biti zadovoljena - dodao je nadbiskup đakovačko-osječki.


Svečanu svetu misu služio je velečasni Krešimir Čutura, vicerektor u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu.
- Mi Hrvati kao narod smo prepoznali ono što je Crkva otpočetka vjerovala i štovala Mariju kao Isusovu majku kao onu koja se otvorila surađivati u Božjem planu spasenja. Mnogi će danas moliti za razne potrebe i za zagovor Mariji. Bilo bi dobro ugledati se u nju, jer ako današnje Evanđelje malo poslušamo, vidjet ćemo da ona svoju molitvu počinje riječima "veliča duša moja Gospodina". To je na prvom mjestu, veličanje Boga, i ona se s takvim stavom i spoznajom raduje i izdiže iznad svakodnevice. Ona je bila ta ponizna žena koja je živjela vjeru Izraela i Bog ju je odabrao da bude majka njegova sina. Naš narod već stoljećima duboko vjeruje i nije čudo što se mi Hrvati možemo donekle nazivati onima koji posebno štuju Mariju, o čemu svjedoče i brojna svetišta po Slavoniji i Hrvatskoj - rekao je vlč. Čutura. S.Bogutovac