Novosti
U SRIJEDU OBJAVA JAVNOG POZIVA ZA STAMBENE KREDITE

Građani koji zakasne novu priliku za subvencionirani kredit dobit će već u ožujku
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u utorak je najavio da će u srijedu biti objavljen javni poziv za subvencioniranje stambenih kredita.


Iduće godine natječaj za subvencionirane kredite bit će i u ožujku, kako bi se izišlo u susret onima koji kasne kada je u pitanju dobivanje uporabne ili građevinske dozvole za nekretninu, rekao je Štromar na konferenciji za novinare. "Tako da se i oni koji malo zakasne ne trebaju brinuti, mogu pričekati ožujak iduće godine", poručio je ministar, dodavši kako je cilj i smanjiti pritisak na jedan termin. Objašnjava također da su dobivali upite mladih ljudi koji, primjerice, ne mogu ishoditi građevinsku dozvolu do kraja rujna, a i neki novi stanovi bit će završeni tek krajem godine, pa je problem dobivanje uporabne dozvole na vrijeme.


Ministar je najavio da kreće i novi, treći natječaj za subvencioniranje stambenih kredita - u srijedu će u "Narodnim novinama" i dnevnim listovima biti objavljen javni poziv, a zainteresirani će Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zahtjeve moći početi predavati od 10. rujna. Mladi sada imaju mjesec dana za odabir kreditne institucije, pronalazak nekretnine, kao i za ishođenje građevinske dozvole ako žele graditi kuću. "Žurbe nema, natječaj će biti otvoren minimum tri tjedna i svi koji se namjeravaju prijaviti stignu to učiniti", poručuje Štromar, podsjećajući da oni koji će se prijaviti moraju imati svu potrebnu dokumentaciju, pri čemu je za stan najvažnija uporabna dozvola, a građevinska dozvola za kupnju ili gradnju kuće.


Ministar je istaknuo i kako će ove godine građani subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamatnoj stopi do sada.


Naime, APN je prošlog tjedna potpisao ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita s 12 banaka, pri čemu se efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,19 do 3,75 posto.


Štromar kaže da postoji velik broj upita, a očekuje da će ove godine biti više zahtjeva no lani, kada je u odnosu prema 2017. broj zahtjeva porastao za 29 posto. U dosadašnje dvije godine primjene zakona o subvencioniranju stambenih kredita ukupno je odobreno 5300 zahtjeva za subvencije, a kada se tome pribroje i stanovi izgrađeni prema modelu poticane stanogradnje (POS), dolazi se do brojke od oko 13.500 obitelji koje su riješile svoje stambeno pitanje. Štromar očekuje da će do kraja iduće godine taj broj premašiti 20 tisuća.


Za rujan je najavio i natječaj za program POS plus, preko kojeg se može dobiti zajam javnih sredstava i povoljniji bankovni krediti. Pritom kamatna stopa na zajam javnih sredstava iznosi dva posto, a ministar kaže kako će to biti povoljniji model od dosadašnjeg te će više detalja biti poznato u rujnu. Štromar je podsjetio da je izmjenama zakona preko programa POS omogućena kupnja svih stanova na tržištu, a ne samo onih u novogradnji. Poručuje da se tim modelom želi izići u susret i starijima od 45 godina, kako bi i oni mogli na povoljniji način riješiti stambeno pitanje. Kada je pak riječ o onim najmlađima, od 18 do 30 godina, Štromar kaže kako su svjesni da je njima potreban najam stanova po povoljnijim uvjetima, pa stanovi koji se ne prodaju preko POS-a mogu ići u najam. Radi se i na novom programu, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, za gradnju stanova za najam.
Podsjetimo, zahtjev za subvencioniranje kredita moći će podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1500 eura po kvadratu odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Mladima se subvencionira plaćanje dijela kredita prvih pet godina otplate. Također, za svako rođeno odnosno posvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita državna subvencija produžuje se za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.


Hina
U rujnu ide natječaj za POS plus, preko kojeg se može dobiti zajam javnih sredstava i povoljniji kredit
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana