Novosti
FINANCIJSKA POTPORA

TZ za manifestacije izdvaja 124.000 kuna
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.
Korisnici kandidaturu s potrebnom dokumentacijom trebaju podnijeti TZ-u Osječko-baranjske županije do 26. kolovoza

Prvi put Turistička zajednica Osječko-baranjske županije objavljuje Javni poziv za potpore regionalnim i lokalnim događanjima na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini. Predmet ovog javnog poziva je dodjela nepovratnih sredstava za događanja od regionalnog ili lokalnog značenja, kao glavnog motiva dolaska turista u destinaciju, koja pridonose obogaćivanju turističkog proizvoda, produljenju turističke sezone, povećanju ugostiteljskog i drugog turističkog prometa te jačanju snage brenda i stvaranju prepoznatljivog imidža Osječko-baranjske županije i šire regije Slavonije i Baranje, kao turističke destinacije.


U priopćenju TZ-a Osječko-baranjske županije navodi se kako je naglasak stavljen na prepoznatljiva turistička događanja održana najmanje dva puta u posljednjih pet godina, a za koja se procjenjuje da su motiv dolaska najmanje tisuću posjetitelja te imaju jak promidžbeni učinak. Za sredstva potpore mogu se kandidirati pravne i fizičke osobe, i to trgovačka društva, obrti, sportski savezi, javne ustanove, ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, jedinice lokalne i regionalne samouprave te turističke zajednice. Korisnici kandidaturu s cjelokupnom dokumentacijom podnose TZ-u Osječko-baranjske županije zaključno s 26. kolovoza 2019. godine. Novost je da je TZ Osječko-baranjske županije prilagodio dosadašnje kriterije poziva potrebama na području kontinenta te da se uz već uobičajene obrasce traži i prijedlog turističkog aranžmana koji veže događanje i destinaciju u proizvod koji je moguće plasirati na turističkom tržištu.


Riječ je o pozivu koji je do ove godine bio u nadležnosti Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, a sada je "prenesen" na županijske TZ-ove. Nastavno na navedenu odluku te potrebe dionika - organizatora događanja na području Osječko-baranjske županije, Turističko vijeće TZ-a Osječko-baranjske županije donijelo je odluku da se javni poziv za potpore regionalnim i lokalnim događanjima na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini odnosi na događaje koji se realiziraju od 4. rujna do 31. prosinca 2019., navodi TZ Osječko-baranjske županije.
- Sasvim sigurno kako će javni poziv za 2020. godinu biti raspisan s većim ukupnim proračunom, tako da ovogodišnji poziv možemo okarakterizirati kao svojevrsni test u prijelaznom razdoblju decentralizacije upravljanja dijelom mjera u sustavu Hrvatske turističke zajednice. Zainteresirani javni poziv i cjelokupnu dokumentaciju mogu pronaći na domeni nove internetske stranice Visit Slavonija Baranja (ostali segmenti stranice još su u izradi): https://visitslavoniabaranja.com/, a više informacija mogu saznati i postavljanjem upita na adresu e-pošte info@tzosbarzup.hr te 031/ 214 852 - kaže nam direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije Ivana Jurić.


Igor Mikulić
Ukupan iznos 4,5 milijuna kuna
U svjetlu smjernica novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji potiče procese decentralizacije s nacionalne na županijsku razinu, turističke zajednice županija ove godine zadužene su za upravljanje ovom mjerom, u uskoj suradnji s Glavnim uredom HTZ-a. Turističko vijeće HTZ-a je na izvanrednoj sjednici donijelo Odluku o raspodjeli sredstava za regionalna i lokalna događanja. Tom odlukom Osječko-baranjskoj županiji dodijeljena je alokacija u iznosu od 123.826 kuna od ukupnog iznosa sredstava poziva u iznosu od 4,5 milijuna kuna.
Ivana Jurić

direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije

Sigurno je kako će javni poziv za 2020. biti raspisan s većim proračunom. Ovogodišnji je kao test u prijelaznom razdoblju decentralizacije upravljanja dijelom mjera u sustavu HTZ-a.