Mozaik
USPJEH SPELEOLOGA

Spustili su se do dna jame duboke čak 740 metara
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Jama Nedam nalazi se na području NP Sjeverni Velebit. U ekspediciji je sudjelovalo 69 speleologa

Speleolozi su u prvim satima nedjelje došli do dna 740 metara duboke jame Nedam na Velebitu, najzaštićenijem dijelu prirode u zemlji te ju uvrstili među deset najdubljih hrvatskih jama. Rezultat je to dvotjednih istraživanja speleološke ekspedicije u kojoj je sudjelovalo 69 speleologa iz Hrvatske, osam europskih zemalja i SAD-a, a koja u ponedjeljak završava s radom.

Ekspediciju je organizirao Speleološki odsjek Velebit iz Zagreba pod vodstvom Marine Grandić, uz podršku Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Europske speleološke federacije i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog društva. Radi se o vrlo zahtjevnoj jami u, prema dubokim jamama, svjetski poznatim Hajdučkim kukovima na području NP Sjeverni Velebit. Hajdučki i Rožanski kukovi na Velebitu zaštićeni su kao strogi rezervat prirode te su uz Bijele i Samarske stijene na Velikoj Kapeli najzaštićeniji dio prirode u Hrvatskoj. I jedne i druge karakterizira krajnje okršeni divlji krajolik s dubokim škrapama i mnoštvom ponikava.

Na relativno malom području Sjevernog Velebita istraženo je devet jama dubljih od 500 metara, a ukupan broj speleoloških objekata istraživanjima je povećan na više od 500. U nizu značajnih jama izvedena su i znanstvena istraživanja te je na više lokacija utvrđeno spuštanje razine stalnog leda za najmanje pola metra, priopćeno je iz Speleološkog odsjeka Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog društva.

Inače, jama Nedam donedavno je bila davni, zaboravljeni san Velebitaša. Jama je pronađena 1997. godine (Darko Bakšić i Ivan Glavaš), a godinu kasnije dosegnuto je tadašnje dno (-247 m), koje je sada tri puta dublje!

Hina
Možda ste propustili...

USKORO NATJEČAJ ZA ZAGREBAČKI FESTIVAL

Neno Belan: Vodimo se kvalitetom pjesama

NAJVIŠE NOMINACIJA IMA “IGRA PRIJESTOLJA”

Prijenos 71. dodjele nagrade Emmy bit će uživo na HTV1

PORTO MORTO NA URBAN FEST OSIJEKU

Spremamo rasplesani repertoar, ali i iznenađenja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI TAMBURAŠKI SASTAV GOSTOVAO U SLATINI

Džentlmeni: U pop-tamburi
se i dobro snalazimo
i dobro osjećamo

2

KONCERT OSJEČKOG BENDA U ZAGREBU

Gošće Fluentesa bit će pjevačice Jelena Radan i Lu Jakelić

3

NAJVIŠE NOMINACIJA IMA “IGRA PRIJESTOLJA”

Prijenos 71. dodjele nagrade Emmy bit će uživo na HTV1