Mozaik
USPJEH SPELEOLOGA

Spustili su se do dna jame duboke čak 740 metara
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Jama Nedam nalazi se na području NP Sjeverni Velebit. U ekspediciji je sudjelovalo 69 speleologa

Speleolozi su u prvim satima nedjelje došli do dna 740 metara duboke jame Nedam na Velebitu, najzaštićenijem dijelu prirode u zemlji te ju uvrstili među deset najdubljih hrvatskih jama. Rezultat je to dvotjednih istraživanja speleološke ekspedicije u kojoj je sudjelovalo 69 speleologa iz Hrvatske, osam europskih zemalja i SAD-a, a koja u ponedjeljak završava s radom.

Ekspediciju je organizirao Speleološki odsjek Velebit iz Zagreba pod vodstvom Marine Grandić, uz podršku Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Europske speleološke federacije i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog društva. Radi se o vrlo zahtjevnoj jami u, prema dubokim jamama, svjetski poznatim Hajdučkim kukovima na području NP Sjeverni Velebit. Hajdučki i Rožanski kukovi na Velebitu zaštićeni su kao strogi rezervat prirode te su uz Bijele i Samarske stijene na Velikoj Kapeli najzaštićeniji dio prirode u Hrvatskoj. I jedne i druge karakterizira krajnje okršeni divlji krajolik s dubokim škrapama i mnoštvom ponikava.

Na relativno malom području Sjevernog Velebita istraženo je devet jama dubljih od 500 metara, a ukupan broj speleoloških objekata istraživanjima je povećan na više od 500. U nizu značajnih jama izvedena su i znanstvena istraživanja te je na više lokacija utvrđeno spuštanje razine stalnog leda za najmanje pola metra, priopćeno je iz Speleološkog odsjeka Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog društva.

Inače, jama Nedam donedavno je bila davni, zaboravljeni san Velebitaša. Jama je pronađena 1997. godine (Darko Bakšić i Ivan Glavaš), a godinu kasnije dosegnuto je tadašnje dno (-247 m), koje je sada tri puta dublje!

Hina
Možda ste propustili...

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

GLAZBENIK JE VELIKI LJUBITELJ I ZAŠTITNIK MAČAKA

Baby Lasagna i mačak Stipe postali su junaci slikovnice o prijateljstvu

Najčitanije iz rubrike