Kultura
OSMISLILA I VODILA GRAFIČKE RADIONICE NA OLJK-U

Ivana Škvorčević: Neke grafičke tehnike možete raditi i doma
Objavljeno 3. kolovoza, 2019.
Ponosno najavljuje sudjelovanje na izložbi Starter IV., koju organizira Mario Matoković, te na Buretu baruta u Kazamatu

Radi dinamiziranja samog prostora, ali i približavanja programa Galerije Kazamat publici, Ivana je Škvorčević, prvi put u sklopu Osječkoga ljeta kulture, održala niz sjajnih i dobro posjećenih grafičkih radionica. Radionice je osmislila i vodila sama i bilo joj je to izvrsno iskustvo, jer je i sama mnogo toga naučila, i sjajan uvod u jesenski ciklus radionica u istom prostoru.

- Prva od njih bila je radionica slijepog tiska, koja je sudionike upoznala s kompozicijama i mogućnostima ove tehnike i nastankom radova za koje nije potrebno mnogo vremena. Slijepi se tisak izvodi bez boje, ali da bi djeci i mladima bilo zanimljivije, koristili smo alternativna rješenja za otiskivanje. Uslijedila je kuhinjska litografija, alternativna metoda za koju nije potreban klasični grafički atelje, pa čak ni grafička preša kao za duboki i plošni tisak. Namjera nam je bila pokazati kako se umjetničko djelo može napraviti s materijalima koji se mogu pronaći kod kuće, koji nisu štetni za okoliš, a dobiti jako dobre rezultate - pojašnjava voditeljica, koja je planirala i uspjela spojiti aktualni postav u Galeriji Kazamat (tada je to bila godišnja izložba članova HDLU-a Osijek Umnažanje kao nužnost) i radionice, kako bi se naši mlađi sugrađani mogli s tehnikama koje su umjetnici koristili. U sklopu OLJK-a održano je pet radionica (tri je financiralo Ministarstvo kulture, a dvije sitotiska Grad Osijek), a nakon ljetne stanke Ivana najavljuje novi turnus jer ideja joj ne manjka. Bit će to radionice pod okriljem HDLU-a i Kazamata, za sve dobne skupine, od 7 do 77.

Mali i veliki
S obzirom na to da je Ljeto manifestacija koja okuplja sve naraštaje, tako su i radionice osmišljavali da na njima mogu sudjelovati i mali i veliki. Tehnika kuhinjske litografije privukla je najviše djece, čak i onih vrlo malenih, kojima su roditelji bili i desna i lijeva ruka.

- Svi su bili začuđeni gledajući što se događa kada Coca-cola nagriza aluminijsku foliju. Mislim da u Osijeku široj javnosti do sada nisu bile prezentirane grafičke tehnike kojima se mi bavimo na Akademiji za umjetnost i kulturu, a koje sve mogu biti izvedene i doma. Rado dijelim naše kreativne procese kako bi i naša struka bila prihvaćenija - dodaje Ivana, uvjerena da je posao odradila dobro, što su potvrdile upravo ove radionice, na koje su sudionici rado dolazili i s oduševljenjem sudjelovali.

Iako ne voli raditi prema unaprijed zadanim matricama, jer ograničava kreativnost, ovaj je put to bilo nužno zbog skupe opreme i kemikalija koje se koriste, a mogu biti i štetne. Bili su jako oprezni kako sudionici ne bi bojom zaprljali odjeću jer se, primjerice akrilna boja, brzo suši i nepovratno ostavlja trag.

- Otiskivali smo platnene torbe koje su sudionici nosili doma kao uspomenu, čak i lijep poklon bakama i prijateljima pa su bili vrlo kreativni - dodaje kroz smiješak Ivana Škvorčević, prisjećajući se sličnih ljetnih aktivnosti i u gradskoj knjižnici u rodnoj Novoj Gradiški. Potaknuta dokolicom tijekom svojih školskih ljetnih praznika, odlučila je današnjim školarcima ponuditi zabavnu alternativu, svladavanje vještine koju mogu prenijeti i drugima.

- Nisam htjela forsirati nikakve koncepte, nego je svatko iznosio svoje ideje. Posebice su me ugodno iznenadili dječaci, nadahnuti Minecraft igricom, što ide u smjeru robotike i 3D modeliranja. Vrlo zanimljiva likovna rješenja imali su i dječaci i djevojčice - ponosna je voditeljica, posebice uzevši u obzir vrlo skromne financije koje su imali za radionice. Sve je to bilo, kaže Ivana, njezina dobra volja, no to ne umanjuje njezino zadovoljstvo. Počela je gotovo od nule, a pokrenula dobru stvar.

Ivanu Škvorčević od diplome na AUKOS-u dijeli još samo diplomski rad, a osmišljavanje i vođenje radionica pomoglo joj je unaprijed svladati neka pedagoška i metodološka znanja, koja će joj u budućnosti sigurno dobro doći.

Namjerava Ivana i dogodine voditi slične radionice u sklopu OLJK-a, a posebice ju veseli program Galerije Kazamat za sljedećih 365 dana, jer je mnoštvo zanimljivih autora, što će joj olakšati smišljanje koncepta radionica nadahnutih tehnikama i načinima na koje ih ovi umjetnici koriste.

Svi koji prate osječku likovnu scenu, posebice HDLU i Galeriju Kazamat, znaju da je Ivana Škvorčević i vrlo aktivna članica HDLU-a i umjetnica. Još je kao studentica dobila treću nagradu 2. međunarodnog studentskog biennala 2017.

Izložba u Novom Sadu

Prije nepunih mjesec dana Ivana je, s još četvero osječkih studenata (Tomislav Herega, Tina Mijaljević, Dejana Naraničić i Anton Šarić), sudjelovala na 10. studentskoj izložbi iz ciklusa FotoStarter, koju godinama vodi Vladimir Frelih (kod kojega na kolegiju multimedije Ivana i treba uskoro diplomirati). Ovaj su se put predstavili novosadskoj publici u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski".

- Ideja je ovog ciklusa prezentirati najbolje fotografske radove sadašnjih studenata. No nije tu riječ o fotografijama kakve većina nas poznaje, tj. bilježenje nekih posebnih trenutaka, nego se sve temelji na konceptu. Nije tipična dokumentarna fotografija, nego ima kontekst, posve je drukčiji medij. Koncept je to vrlo sličan onomu na temelju kojega je eseje počela pisati Susan Sontag. Tako i mi promišljamo fotografiju, kao da je fotoaparat poput slike, slikarskog alata koji može ponuditi posve drukčija rješenja. Mogu to biti apstraktne fotografije, monokromne, pa sve do toga da je svedena na jednu plohu i jednu liniju.

Sklona prožimanju svojih ideja preko različitih medija, Ivana se Škvorčević i odlučila studirati upravo multimediju, iako joj je primarna tehnika izražavanja fotografska, što čitatelji Glasa Slavonije jako dobro znaju, jer njezini radovi često rese stranice novina.

- Ne želim se držati samo jednog medija, bilo to slikanje ili grafika. Za mene je potencijalni medij doslovce sve što me okružuje, čak i komadi pokućstva mogu biti umjetničko djelo. Nisam umjetnica koja mašta, nego umjetničko djelo izvlačim iz konteksta, stvarnosti oko mene i promišljam to na posve drukčiji način - pojašnjava nam Ivana Škvorčević. Trenutačno se bavi proširenjima slike. To znači da sliku nastoji provuči kroz što više medija, ne promatrajući ju kao samo ono što je na (slikarskom) platnu, nego ona izlazi i u prostor. Razmišlja na način da je sve oko nje slika.

- Slika u mom fokusu je svojevrsni komentar ili je to tek ispisana riječ, poput moje slike koju sam izložila na završnoj izložbi na AUKOS-u, na kojoj je riječ slika ispisana mnogo puta. Zanima me isključivo vizualni jezik, a to može biti bilo što, izvučeno iz konteksta i prevedeno u neki drugi kontekst - zaključuje Ivana, najavljujući sudjelovanje na izložbi Starter IV., koju organizira Mario Matoković, te na Buretu baruta u Kazamatu.

- U Njemačkoj smo imali suradnju s Hfk+g u Stuttgartu. na inicijativu prof. Vladimira Freliha. Cilj suradnje bio je povezati studente umjetničkih akademija i studente s komunikacije, marketinga i dizajna pod projektom koji je nosio naziv TOGETHER. Od naših studenata su sudjelovali Maja Pajtak, Tomislav Herega, Doris Ređa, Tina Mihaljević, Anton Šarić, Josip Jelenčić i ja. Svaki student iz Osijeka bio je leader i morao je u suradnji sa stuttgartskim studentima napraviti projekt koji je na kraju prezentiran izložbom. U svakoj je skupini bilo od šest do sedam studenata i imali su zadatak izabrati dva ključna pojma koja su potom razradili kroz vizualne materijale. Moja grupa je bila temeljena na URBANITY AND OPENNESS. Bilo je izuzetno vrijedno iskustvo raditi sa studentima koji drukčije razmišljaju. Svatko vješt u svom polju iznosio je stavove kako vidi određene poveznice s ta dva pojma. Projekt je trajao tjedan dana i svaki smo dan  puno radili i imali prezentacije kako bi prof. Frelih i asistentica Ana Petrović te Michaela Kohler s ostalim profesorima imali uvid u naš proces i razvitak ideje do kraja. Ponekad je nama umjetnicima teško gledati iz perspetive nekoga tko je u marketingu jer smo dosta usmjereni na ideju i medij koji je često zadnja stavka o kojoj razmisljamo ili je kod nekih obrnuto. Zaista sam zahvalna što sam bila dio ovog projekta i mnogo toga sam naučila i upoznala puno divnih ljudi za buduće suradnje - ističe Ivana, dodajući da su prvi dan odmah postavljali izlozbu u prostoru Hfk+g gdje su izloženi bili i neki radovi bivših studenata, čiji su radovi bili na izložbi. Neki od profesora i studenata iz Stuttgarta doći kod nas na akademiju ove jeseni.

Krajem listopda studenti koji su izlagali u Novom Sadu na Fotostarteru izlagat će i u Skopju.

Narcisa Vekić
Radionice je osmislila i vodila sama i bilo joj je to izvrsno iskustvo, jer je i sama mnogo toga naučila
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike