Mozaik
MAĐARSKA DILEMA

Blago još nema vlasnika, zlato će pripasti državi?
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
U podrumu kuće na Balatonu pronađeno je pet staklenki prepunih zlatnih i srebrnih kovanica

Drevno blago traži svog vlasnika: otkriće tisuća zlatnih i srebrnih kovanica u podrumu starog židovskog geta u Mađarskoj mjesecima je prava zagonetka za povjesničare. Prizor je dostojan pravog romana - radnja se događa u veljači u podrumu kuće u Keszthelyju, gradiću na obali Balatona.

- Polako smo iskopali oko pet staklenih posuda, brižno zatvorenih, i jedna je pokazala nevjerojatan prikaz kao u bajci: tisuće kovanica - prepričavaju stanovnici kuće s blagom. Željeli su ostati anonimni, ali su svoje otkriće ispričali u pismu poslanom AFP-u. Sveukupno su otkrili 2800 kovanica iz vremena od antike do 20. stoljeća. "Nadamo se da će se jednog dana blago vratiti onima kojima i pripada." U međuvremenu, blago je dano na brigu lokalnom muzeju, gdje će biti izloženo do kraja ljeta, u nadi da će pobuditi sjećanja i svjedočanstva među stanovnicima Keszthelyja.

- Riječ je o kolekciji neprocjenjive vrijednosti, jedinstvene u svojoj raznolikosti i količini. Može nam pomoći da proširimo naše znanje o holokaustu - kazao je povjesničar i direktor muzeja Balint Havasi. Povijest blaga, objašnjava Havasi, usko je povezana s turbulentnim razdobljima mađarske povijesti: kolekcija je bila skrivena u kući koja je nekada bila unutar geta u kojemu su od svibnja 1944. bili zatočeni tamošnji Židovi. Novčiće su zasigurno skrili židovski vlasnici prije nego su započele deportacije Židova u logore, uvjeren je Havasi. Polovina kovanica iskovana je u rimskom razdoblju, a druga polovina kovanice su iz cijelog svijeta.

Ugravirani nakit pronađen u staklenkama mogao bi povjesničarima pomoći u identifikaciji vlasnika i kolekcionara i trenutačno misle da bi se moglo raditi o jednoj poljskoj obitelji, židovskim trgovcima koji su u taj grad došli prije rata. Gotovo svi Židovi iz tog gradića, u kojemu su predstavljali 15 posto stanovništva, skončali su u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu. Od 829 deportiranih samo je preživjelo njih 64. Sada u Keszthelyiju živi samo deset Židova. U nacističkim logorima pogubljeno je oko 600.000 mađarskih Židova. Od tog broja, u samo dva mjeseca, njih 450.000 deportirano je u Auschwitz uz pomoć mađarskih milicija. Ako se ne javi nitko tko bi položio pravo na to blago, pripast će mađarskoj državi.

Hina
2800

kovanica iz vremena od antike do 20. stoljeća
600

tisuća mađarskih Židova pogubljeno je u Drugom svjetskom ratu u nacističkim logorima
Novčiće su zasigurno skrili židovski vlasnici prije nego su započele deportacije Židova u logore
Možda ste propustili...

U POLUFINALU SHOWA NASTUPAJU POSEBNI GOSTI

Prljavo kazalište u “Zvijezde pjevaju”

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike