Mozaik
PREDSTAVLJENI NA PULSKOM FESTIVALU

Novi filmovi “Dopunska nastava” i “Bog postoji, njeno ime je Petrunija”
Objavljeno 19. srpnja, 2019.

Kriminalistička drama "Dopunska nastava" novi je film Ivan-Gorana Viteza koji je predstavljen na konferenciji za novinare, održanoj u festivalskom centru 66. Pulskog filmskog festivala.

Kako je rečeno, radi se o nacionalnoj i svjetskoj premijeri koja je svoje uprizorenje doživjela u Areni. Kako je izjavio Vitez, riječ je o dugometražnom žanrovskom filmu čija je tema talačka kriza u školi: "Promatram što se oko nas događa, stoga sam u ovaj film unio mnogo realnosti. Dotičem se politike, obrazovanja, problema u društvu… Mislim da je najveći problem u društvu danas apatija", rekao je. Film ima mnogo likova, a 90 posto podjele Vitez je već imao u glavi dok ga je pisao. Istaknuo je da je odabrao fantastične glumce koji se, nažalost, ne koriste toliko često. Milivoj Beader igra oca koji, nezadovoljan osobnom situacijom, izaziva niz sukoba u školi. "Proces rada na filmu bio je težak, iako je Hrvatska puna takvih likova", rekao je Beader.

Željko Königsknecht o ulozi na filmu rekao je da je potpuno drukčija od onoga što inače radi u kazalištu i što je do sada radio na filmu. Ulogu je isprva gotovo odbio, no Vitez ga je uvjerio u suprotno i prepustio mu se mirnog srca i duše. "S obzirom na našu surovu realnost, imao sam nadahnuće za rad na ulozi. Mogu reći da je ovaj film politički SF triler sociološke horor-tematike", našalio se. Uloga majke u ‘‘Dopunskoj nastavi‘‘ pripala je Marini Kostelac. Ispričala je kako je Vitez došao u kazalište lutaka, u kojemu vodi dramsku skupinu, i ponudio joj ulogu. Istaknula je kako joj je bilo ugodno raditi s njim.

Darko Janeš igra policijskog načelnika koji, kako je rekao, dobro nosi uniformu. "Sa svoje 62 godine prvi put sam na Festivalu, i to kao umirovljenik, pa se nadam nagradi za debitanta", našalio se Janeš. Frida Jakšić igra djevojčicu, kćer glavnoga lika, i rad na filmu bio joj je jako zabavan. Do sad je radila samo u kazalištu, a film se od rada na kazalištu, prema njezinu mišljenju, najviše razlikuje prema broju snimanja istih scena, a u kazalištu do iduće izvedbe nema ponavljanja. "Lijepo smo se družili na snimanju, redatelj je bio jako dobar i strpljiv prema nama. Voljela bih opet raditi na filmu‘‘, izjavila je mala glumica. Njezinog prijatelja iz školskih klupa igra Franko Pavičić, koji je pravi akcijski junak. Rekao je da igra živahnog, zločestog, ali neustrašivog dječaka te da je takav i u pravom životu.

Film u kina dolazi 21. studenoga, a, prema Vitezovim riječima, to bi trebalo biti baš u jeku predsjedničke kampanje, čemu se veseli. Film posvećuju dragom kolegi Ivi Gregureviću koji, nažalost, nije dočekao kraj njegova snimanja.

Drama "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" već je postigao velik uspjeh, a sada ga je dobila priliku vidjeti i publika u Puli.

Labina Mitevska, producentica i glumica filma, ispričala je na konferenciji za novinare kako je film nastao: "Čitala sam u rubrici crne kronike o slučaju kada je za drvenim križem u rijeku skočila žena i uspjela ga ugrabiti prije svih muškaraca. Naime, u makedonskom gradu Štipu svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baca križ za kojim smiju skočiti samo muškarci, no te godine za njim u rijeku spontano skoči jedna žena, a vjeruje se da će onaj koji izroni križ te godine imati sreće i uspjeha. No muškarci su bili bijesni što je to bila upravo žena i nastao je totalni kaos. Mene je zapanjila reakcija javnosti te sam o tome poželjela napraviti film", ispričala je Mitevska, koja u filmu igra novinarku. "Djevojka završi na policiji, a u sve je involvirana i crkva", kaže Mitevska.

Film je uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Berlinu, što ih je posebno razveselilo. Riječ je o koprodukciji Sjeverne Makedonije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Francuske, a, kako je rekla Mitevska, koprodukcija im je, osim financijskih sredstava, bitna i zbog kreativne energije koju određena suradnja donese na film. Mario Knezović igra na filmu, a ulogu je dobio preko castinga: “Tada nisam ni znao o čemu je film”, izjavio je dodavši: “Zorica Nuševa toliko je dobra glumica da mi je bilo kao da radim s Messijem. Naučio sam tekst, ali moj makedonski nije toliko dobar, tako da sam igrao malo na makedonskom, malo na hrvatskom”. Očekuje se da će film biti makedonski konkurent za Oskara za strani film, na što je Mitevska rekla da bi bilo lijepo, ali da im je ipak najvažnije da film živi.

Tanja Kvorka
Film posvećuju dragom kolegi Ivi Gregureviću koji, nažalost, nije dočekao kraj njegova snimanja.
Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

Najčitanije iz rubrike