Kultura
ZAJEDNICA NAKLADNIKA I KNJIŽARA HGK

Uskoro suradnja s azijskim izdavačem
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) sastala se u Zagrebu s predstavnicima Frankfurtskog sajma knjiga i kineske izdavačke kuće Hunan Publishing Investment Holding Group, a glavne teme razgovora bile su ulaganje u izdavaštvo u Hrvatskoj, mogućnosti otkupa autorskih prava te suradnja hrvatskih i kineskih nakladnika. Predsjednik Zajednice nakladnika i Knjižara HGK Slavko Kozina istaknuo je kako bi povezivanje s iznimno lukrativnim kineskim tržištem trebalo biti prioritet hrvatskog nakladništva u idućem razdoblju.

- Nakladnički svijet vezan je ne samo uz izdavaštvo nego i uz druge medije, zato je važno djelovati globalno. Brzina i razina komunikacije s Kinom pokazuju da nam je sajam knjiga u Pekingu postao važnija izvozna priča od brojnih europskih sajmova. Zato je suradnja s Kinezima nužna, pogotovo za idućih 10 ili 15 godina. Imaju iznimno jak tisak, međutim, okreću se i proizvodnji te prodaji prava. Brojke koje oni nude za naše su izdavače iznimno lukrativne i svi bi trebali u svojim budućim strategijama uzeti u obzir to tržište - rekao je Kozina.

Direktor Upravnog odbora Hunan Publishing Investment Holding Groupa Gong Shuguang rekao je da je taj nakladnik u potrazi za međunarodnim partnerima za spajanja i akvizicije, ocijenivši kako u Hrvatskoj ima potencijala za suradnju.

- Istražili smo tržište i vidjeli da je Hrvatska veliki potencijal, dosta ste jaki u dječjim i povijesnim knjigama te edukacijama, a mi upravo tu želimo razmjenu iskustava. Naša tvrtka je broj jedan ne samo na kineskom nego i na cjelokupnom azijskom tržištu, a kroz vašu Zajednicu želimo upoznati lokalne tvrtke i uspostaviti poslovna partnerstva - kazao je Shuguang.

Zanimale su ga konkretne brojke prodaje tiskanih i online knjiga u Hrvatskoj i prodajna infrastruktura. Poseban je interes pokazao za izdavanje školskih udžbenika, a predstavnici Zajednice HGK su mu detaljno prezentirali i pojasnili stanje domaćeg tržišta knjiga, koje je teško oko 100 milijuna eura. Hunan Publishing Investment Holding Group s godišnjim prometom od 1,7 milijardi eura šesti je najveći svjetski nakladnik. Uz tisak ima vrlo jak segment internetske prodaje i online audioknjiga koje su u Kini vrlo popularne. H
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike