Novosti
PRVA FAZA PROJEKTA OKUČANI - GRANICA BIH

Novi most na granici na Savi gradit će zajednica izvođača iz Hrvatske i BiH
Objavljeno 17. srpnja, 2019.

Hrvatske ceste, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine te predstavnik konzorcija izvođača radova u utorak su potpisali 19,5 milijuna eura (bez PDV-a) vrijedan "Ugovor za I. fazu projekta Okučani - granica Bosne i Hercegovine", odnosno za izgradnju mosta na granici preko rijeke Save.

Ugovor je vrijedan 19,5 milijuna eura bez PDV-a, odnosno 23,5 milijuna eura s PDV-om, a troškove ravnomjerno plaćaju hrvatska i bosanskohercegovačka strana. Radove će izvesti zajednica izvođača: Integral Inženjering (Laktaši), Đuro Đaković Montaža (Slavonski Brod) i Zagreb-Montaža (Zagreb).

Ugovor su, kao naručitelji radova, potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i zamjenik ministra Ministarstva komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić, a u ime konzorcija izvođača njihov predstavnik Dragan Jevtović.

Na potpisivanju je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je kazao da je potpisivanje ugovora dokaz kako dvije susjedne i prijateljske zemlje mogu ostvariti velike infrastrukturne projekte. Istaknuo je i da će do kraja godine u funkciji biti i most Svilaj, koji se također gradi suradnjom BiH i hrvatske strane.

Međudržavni most preko rijeke Save dio je planirane brze ceste granica Republike Mađarske - Virovitica - Okučani - granica BiH, na dionici Okučani - granica BiH. Most bi trebao biti završen u sljedećih 30 mjeseci od uvođenja izvođača u posao, za što je predviđeno 105 dana. Sam most bit će dugačak 462 metra, širok 22,6 metara i imat će četiri prometna traka. Cjelokupan projekt sastoji se od tri faze i podrazumijeva i izgradnju oko 8,5 kilometara pristupnih cesta. Kompletna dionica obuhvaća, inače, izgradnju četverotračne ceste od postojećeg cestarinskog prolaza Okučani na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, uključujući granični prijelaz Okučani te izgradnju međudržavnog mosta. Projekt završava na području Bosne i Hercegovine, spojem na autocestu Gradiška - Banja Luka (Mihovljani). Taj cestovni pravac trenutno ne postoji u cestovnoj mreži, već se međudržavni promet odvija državnom cestom D5 i mostom u Staroj Gradiški.

Ministar Butković kazao je i da se sporazumom iz 2011. godine između vlade Hrvatske i BiH krenulo u taj projekt i da je trebalo osam godina da dođe do početka gradnje. Najavio je da će se Hrvatske ceste uskoro raspisati natječaj i za izgradnju spomenutih oko 8,5 kilometara pristupnih cesta (kako bi most mogao biti u funkciji). Rok za njihovu izgradnju također će biti 30 mjeseci.

Zamjenik ministra bosanskohercegovačkog Ministarstva komunikacija i prometa Saša Dalipagić istaknuo je da je spomenuti projekt izuzetno bitan za BiH, ali i za Hrvatsku te cijeli EU, a Josip Škorić rekao je da se radi o jako važnom mostu na koridoru brze ceste koji bi mogao preporoditi i gospodarstvo tamošnjeg kraja. H