Mozaik
SVESTRANI I CIJENJENI GLAZBENIK SLOBODAN VUJOVIĆ

Preminuo vođa Ambasadora, osnivač Diskotona
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
U 71. godini preminuo je skladatelj, aranžer, tekstopisac, producent glazbe, inženjer tona, osnivač i idejni vođa legendarne grupe Ambasadori, Slobodan Vujović. Rođen je 9. rujna 1948. godine u Fojnici, BiH, a odrastao je i školovao se u Sarajevu. Od 1965. počinje se kao gitarist intenzivnije baviti glazbom, a 1967. stječe status profesionalnog glazbenika. U razdoblju od 1968. do 1972. radio je kao novinar i urednik u omladinskom tisku (Spektar, Sarajevo), a novinarske radove iz područja glazbene publicistike povremeno je objavljivao u glazbenim časopisima, dnevnim novinama i revijalnom tisku. Godine 1968. osnovao je grupu Ambasadori, u kojoj je djelovao kao gitarist, skladatelj i lider grupe. S grupom Ambasadori, kao i s drugim poznatim interpretatorima zabavne, pop i rock glazbe, od 1970. naovamo na prostorima bivše Jugoslavije stječe i održava reputaciju uspješnog skladatelja, gitarista i aranžera. Glazbena djela i izvođački nastupi povezani su s najpoznatijim glazbenim festivalima i manifestacijama u zemlji.

Jedan je od osnivača diskografske kuće Diskoton, u kojoj je od 1973. urednik za zabavnu glazbu, od 1981. glavni i odgovorni urednik, a od 1990 predsjednik Upravnog odbora. S grupom Ambasadori i brojnim interpretatorima zabavne glazbe snimio je velik broj albuma, postigavši brojne zapažene naklade, u više navrata srebrne, zlatne i dijamantne ploče. Objavljivao je i za strane diskografske kuće EMI International i EMI Toshiba.

Prije rata u BiH 1992. dovršio je i predao u tisak rukopis knjige o gitari. Tekst je izgubljen, vjerojatno uništen. Za vrijeme rata boravi u Sarajevu i obavlja poslove u okviru radne obveze u tvrtki Diskoton, a djeluje i kao izvršni direktor organizacije za zaštitu glazbenih djela i autorskih prava BIHOMA. U ratu je ostao u Sarajevu sve do travnja 1994. preživjevši sva stradanja rata. Izravno je zaslužan za spašavanje fundusa Diskotona i Udruženja kompozitora BiH. Sredinom travnja 1994. uspijeva napustiti razoreno Sarajevo i pridružuje se obitelji koja je 1992. izbjegla na Krk, gdje je živio do kraja života. Jedan je od utemeljitelja Radija Otok Krk, na kojem je bio zaposlen kao glazbeni voditelj i urednik, potom glavni urednik, direktor i član uprave.

Osvojio je, uz ostalo, 22 zlatne i srebrne ploče te posebno priznanje za razvoj diskografske djelatnosti u BiH. T.K.
Najčitanije iz rubrike