Ekonomija
SAD IZVOZI SVE VIŠE NAFTE U EUROPU

Među kupcima američke nafte Hrvatska i Ukrajina
Objavljeno 15. srpnja, 2019.

SAD izvozi sve više nafte u Europu, među čijim je kupcima i Hrvatska, a prva je pošiljka nedavno stigla i u Ukrajinu, zamjenjujući uvoz iz Rusije slijedom pojačanog američkog pritiska i problema s onečišćenjem nafte u cjevovodu Družba.
Ukrajina je u srpnju primila prvu pošiljku nafte iz Sjedinjenih Država, pokazuju podaci specijalizirane tvrtke Refinitiv Eikon. Tanker Wisdom Venture isporučio je 6. srpnja u Odesu 80 tisuća tona sirove nafte marke Bakken, namijenjene rafineriji u Kremenčugu, priopćila je lučka uprava. Prema navodima neimenovanih izvora, naftu je Ukrtatnafti prodao BP, a ukrajinska će tvrtka novu pošiljku primiti oko 24. srpnja. Nove će pošiljke vjerojatno biti isporučene u kolovozu, dodaju izvori.


"Zahvaljujući novom predsjedniku (Volodimiru) Zelenskom ukrajinska naftna industrija polako se uzdiže iz pepela, a bit će to logično novo tržište za SAD, iako cijena nije nevažan faktor", tumači trgovac u jednoj velikoj europskoj naftnoj kompaniji. Ukrajinski naftni sektor nekada je bio pod upravljačkom palicom ruskih tvrtki, a našao se u teškoćama nakon eskalacije napetosti između Rusije i Ukrajine 2013. i 2014. godine, podsjeća Reuters.
Američka nafta još se nije udomaćila u Europi gdje se kupci žale na obujam i neujednačenu kvalitetu, ali bareli iz SAD-a mogu biti pouzdana alternativa, kažu trgovci. Interes za alternativnim izvorima opskrbe ojačao je krajem travnja zbog krize koju je prouzročilo onečišćenje ruske nafte u cjevovodu Družba. U takvoj situaciji američki izvoz nafte u Europu od svibnja raste i trenutačno je stabilan na razini od nešto više od 2,5 milijuna tona mjesečno.


Poljska u drugoj polovini prošle godine nije kupovala američku naftu da bi ove godine kupila tri pošiljke - jedna je u svibnju isporučena u Gdanjsk, a preostale dvije isporučene su u srpnju. Rafinerija u njemačkom Wilhelmshavenu uvezla je jednu pošiljku u lipnju, a u srpnju očekuje još dvije. Prema navodima trgovaca, dio uvezene nafte bit će usmjeren u Ruhr Oelovu rafineriju u Gelsenkirchenu. U mediteranskoj regiji Italija, koja inače uvozi naftu iz Rusije, povećala je u lipnju uvoz američke nafte na 700 tisuća tona, najveću količinu u jednom mjesecu otkada su počeli uvoziti naftu iz SAD-a, prema podacima tvrtke Refinitiv Eikon. Trgovci tumače da kupci nastoje naći zamjenu za rusku naftu koja se preko Trsta isporučuje rafinerijama u Italij i Njemačkoj. Grčka i Hrvatska također obično kupuju rusku naftu, ali su nedavno kupile i određenu količinu američke nafte.


Grčka je u svibnju i lipnju uvezla oko 215 tisuća tona američke nafte, a hrvatskom Omišlju istovarena je u svibnju pošiljka kondenzata američke nafte marke Eagle Ford, bilježi Reuters. "Rusija je veliki dobavljač nafte, ali želimo mogućnost izbora. Pošiljke iz Rusije uključuju određenu vrstu rizika - sankcije, onečišćenje itd. Američka sirova nafta ima nedostataka, ali je dostupna i prilično jeftina", tumači jedan trgovac na Mediteranu.H

U hrvatskom Omišlju istovarena je u svibnju jedna pošiljka kondenzata američke nafte marke Eagle Ford
Najčitanije iz rubrike