Novosti
REAKCIJA PREMIJERA I MINISTRICE NA TRAGEDIJU U ĐAKOVU

Socijalnim radnicima status službene osobe
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić poručila je u srijedu nakon sastanka s predstavnicima komore, sindikata i udruga socijalnih radnika da je status službene osobe za socijalne radnike potez kojim se olakšava njihova zaštita te podiže dignitet i značaj te djelatnosti. Prethodno je i premijer Andrej Plenković najavio izmjene Kaznenog zakona koje će socijalnim radnicima osigurati status službene osobe te iskorake u sustavu fizičke zaštite centara za socijalnu skrb.

Plenković je rekao kako su zaključili da postoji nekoliko područja na kojima mogu poboljšati i unaprijediti sustav. Izmjene Kaznenog zakona trebale bi smanjiti verbalne prijetnje i fizičke napade na djelatnike. Sustav fizičke zaštite socijalnih radnika posljednji je put poboljšan prije 20 godina, nakon sličnog nemilog događaja u Splitu. "Fizička zaštita i jačanje djelatnosti kroz davanje statusa službene osobe služe zato da se djelatnici lakše zaštite i ostvare zakonsku satisfakciju, a ujedno da se podiže dignitet i značaj te struke", poručila je Murganić. Ministrica je upozorila da se i nakon zločina u Đakovu incidenti nastavljaju - već u srijedu ujutro zaprimili su dojave iz dva centra za socijalnu skrb o verbalnom vrijeđanju radnika i razbijanju stakla.

"Nije dobro što smo prihvatili da su prijetnje dio našeg posla i često se ne prijavljuju. Prema analizi sindikata i komore imamo 70 posto zaposlenih kojima je upućena verbalna prijetnja, ili su fizički napadnuti", kazala je ministrica. Djelatnici socijalne skrbi imaju i drugih teškoća - od problema s organizacijom i neadekvatnih prostora, do materijalnog statusa i broja zaposlenih, dodala je.

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić izjavila je da su održali konstruktivan sastanak. "Očekujemo da će ovaj sastanak biti prijelomni trenutak u pogledu percepcije djelatnika socijalne skrbi u javnosti. Ovo je odgovorna i teška djelatnost, zaštita ne može biti adekvatna bez podrške politike", poručila je Karačić. H
Najčitanije iz rubrike