Novosti
HRVATSKI BDP

Bankari očekuju rast od tri posto
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Glavni ekonomisti pet najvećih hrvatskih banaka povisili su prognoze gospodarskog rasta Hrvatske za ovu godinu na tri posto, a za 2020. očekuju njegovo usporavanje na 2,5 posto, pokazuju najnoviji HUB Izgledi objavljeni u ponedjeljak. Glavni ekonomisti banaka revidirali su svoje projekcije za 2019. u pozitivnom smjeru, nakon rasta BDP-a u prvom tromjesečju za 3,9 posto, po čemu je Hrvatska na šestom mjestu u EU-u, iza Mađarske (5,2 posto), Rumunjske (5,1 posto), Malte (4,8 posto), Poljske (4,7 posto) i Estonije (4,6 posto). Medijalni očekivani ovogodišnji rast gospodarstva revidiran je na tri posto, dok je u HUB Izgledima iz prosinca 2018. prosječna očekivana stopa rasta bila 2,6 posto, uz vrlo uzak raspon prognoza. Najveći pesimist, naime, očekuje u 2019. rast po stopi od 2,8 posto, a najveći optimisti pak rast po stopi od 3,2 posto u ovoj godini.

Ekonomisti su svoja očekivanja za sljedeću godinu oblikovali prema ranije prikazanim rezultatima ankete. Prognozirani medijalni rast po stopi od 2,5 posto povezan je s nižim doprinosom svih komponenti agregatne potražnje u usporedbi s očekivanjima za 2019., navodi HUB. Međutim, rast bi svejedno trebao dostajati za nastavak smanjenja stope nezaposlenosti, ispod sedam posto, uz rast realnih plaća koji će biti blago usporen zbog buđenja inflacije, na oko 1,4 posto. Pad omjera javnog duga i BDP-a u takvim bi se uvjetima trebao nastaviti ispod granice od 70 posto, dok se u dijelu financijskih varijabli ne očekuju značajnije promjene u usporedbi s ovom godinom. Najveća ograničenja za rast proizlaze iz nereformiranog institucionalnog okvira, poreznih i sličnih opterećenja te nedostatka izravnih stranih ulaganja, navode iz HUB-a.

Iz HUB-a napominju da prikazane prognoze treba tumačiti u kontekstu odgovora koje su ekonomisti dali na tri "ad hoc" anketna pitanja. Ti odgovori se tako mogu svesti na sljedeće: globalno gospodarstvo i dalje će usporavati, tradicionalne boljke Hrvatske koje ograničavaju brži gospodarski rast nisu otklonjene, a uvođenje eura još je daleko.H
Možda ste propustili...

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore