Mozaik
NASA BIRA

Tko će biti prva žena na Mjesecu?
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Dvanaest žena astronautkinje su NASA-e i vjerojatno će upravo jedna od njih biti žena koja će prva koračati po Mjesecu do 2024., dokad je SAD najavio da će ljudi ponovno koračati po lunarnoj površini, a NASA da će među njima biti i jedna žena.

Imaju između 40 i 54 godine, raznih su zanimanja, a američka svemirska agencija izabrala ih je među tisućama prijavljenih.

Predvidjeti koja će biti izabrana da se Neilu Armstrongu pridruži u povijesnim knjigama nemoguće je, ali bivši astronauti i stručnjaci za AFP su kazali da će se vjerojatno raditi o nekoj od njih, a ne o budućim mladim snagama. Na samom početku NASA je regrutirala vojnike, muškarce. Dvanaest astronauta koji su hodali po Mjesecu između 1969. i 1972. bili su svi muškarci. Prva žena u svemiru bila je Sally Ride, 1983. Za povratak na Mjesec o kojem je odluku donio predsjednik Donald Trump NASA je obećala i jednu ženu. "Ne bih imao ništa protiv početnice. Ali ima dovoljno astronautkinja koje su već letjele, koje znaju kako reagiraju u svemiru", kazala je Eileen Collins, bivša astronautkinja koja je pilotirala i zapovijedala svemirskim letjelicama 90-ih godina i na prijelazu tisućljeća. "Bilo bi bolje poslati nekoga tko je imao najmanje jedan let", kazao je i Ken Bowersox, visoki dužnosnik NASA-e. Četiri žene među njima imale bi najbolju ravnotežnu između mladosti i iskustva, ocjenjuju stručnjaci. H
Na Mjesecu je između 1969. i 1972. bilo 12 astronauta, svi muškarci
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana