Novosti
ZAKON O SPRJEČAVANJU NEREDA NA SPORTSKIM NATJECANJIMA

Potreban bolji zakonski okvir za huliganizam na utakmicama
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je javno savjetovanje za Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, a primjedbe i prijedlozi mogu se preko elektroničke aplikacije e-Savjetovanje dostaviti do 26. lipnja ove godine.


U MUP-u ističu da je praćenjem problematike protupravnih ponašanja na sportskim natjecanjima "uočena potreba za nadopunom odredbi u odnosu na određene pojavne oblike ponašanja s obilježjima protupravnosti, a koja trenutno nisu propisana kao protupravna”. Takve vrste ponašanja, dodaju, dovode do narušavanja javnog reda i mira ne samo na sportskim objektima i tijekom održavanja sportskih natjecanja nego i na pravcima putovanja prije i nakon samog sportskog natjecanja.
Također, jednaki oblici ponašanja hrvatskih navijača događaju se u inozemstvu. Zbog nemogućnosti procesuiranja počinitelja stvara se dojam da nadležna tijela ne poduzimaju adekvatne mjere unatoč općenitom smanjenju broja protupravnih ponašanja te stvarno gledano manjem broju incidenata vezanih uz športska natjecanja. Nedostatak se, kako ističu u MUP-u, očituje u otežanom postupanju policije i sudova za uspješnu borbu protiv nasilja na sportskim natjecanjima koje šteti ugledu Hrvatske. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike