Novosti
PRIHODI OD CESTARINE OVE GODINE PREMAŠILI SU 1,1 MILIJARDU KUNA

Od subote 10 posto više cestarine
Objavljeno 11. lipnja, 2019.

Hrvatske autoceste ove godine očekuju pet posto veći promet nego lani, čemu bi trebala pridonijeti ljetna sezona, čiji će početak biti obilježen redovitim desetpostotnim podizanjem cestarine u razdoblju od 15. lipnja do 14. rujna, za određene skupine vozila.

Prihodi od cestarine na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka - Zagreb od početka godine do 10. lipnja premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 posto više nego u isto vrijeme lani, ističu u HAC-u. Tim autocestama istovremeno je prošlo oko 22 milijuna vozila, milijun više nego u isto vrijeme lani, rekao je u utorak na brifingu za novinare predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan. U prvih pet mjeseci 2019. na tim je autocestama zabilježen promet 20,5 milijuna vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 943 milijuna kuna, što je i u jednom i u drugom slučaju povećanje od pet posto. HAC je, vezano uz pripremu turističke sezone, u razdoblju od lanjskog rujna do travnja ove godine u izvanredno održavanje autocesta uložio više od 85 milijuna kuna, od čega najveći dio u sanaciju asfaltnog zastora kolnika na autocestama A3 Bregana - Zagreb - Lipovac i A4 Zagreb - Goričan. Nabavljeno je i 25 novih ophodnih vozila s LED displejima na stražnjoj strani vozila na kojima će se prikazivati precizna upozorenja vozačima u slučaju potrebe. Ophodna vozila opremljena su s 32 automatska defibrilatora, a za ovu su sezonu osposobljena dodatna 103 radnika. Turistička sezona za HAC službeno počinje 17. lipnja pa će se radovi na autocestama od tada obavljati u najmanjem mogućem opsegu tako da ne utječu na promet. Do kraja lipnja s radom će početi i prvi nadzorni centar na naplatnoj postaji Komin s jednim radnikom u smjeni. On će nadzirati rad automata za naplatu cestarina na nekoliko naplatnih postaja, čime će se, hvali se Uprava HAC-a, dodatno osloboditi rad 22 blagajnika za rad na naplati.
Hina
Najveći pad cijene goriva od rujna 2015.
Prema podatcima Ministarstva gospodarstva, prosječno litra benzinskih goriva od utorka stoji 9,997 kn (dan prije cijena je iznosila 10,413). Dizelska goriva prosječno koštaju 9,516 kuna (do utorka 9,813). Znatno je pala i cijena plinskog ulja, i to na prosječno 5,03 kune, a autoplin je najmanje pojeftinio, na 4,426 kuna. Po spremniku od 50 litara benzina uštedjet ćete 17,50 kuna. Kako javlja portal Cijene goriva, ovo je najveći pad cijene benzina od rujna 2015.
Možda ste propustili...

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

Najčitanije iz rubrike