Crna kronika
SPRIJEČENO KRIJUMČARENJE

Ljubavne tablete, uz drogu i duhan, najšvercanija roba
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
Tablete za erektilnu disfunkciju, njih ukupno 1549, zaplijenjeno je na granici na Bajakovu
BAJAKOVO

Hrvatski carinici često se susreću s pokušajima krijumčarenja lijekova preko državnih granica, a jedan takav slučaj zbio se prije nekoliko dana na graničnom prijelazu Bajakovo.


- Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Osijek pronašli su na graničnom prijelazu kod vozača osobnog vozila švicarskih registracija lijekove za liječenje erektilne disfunkcije koja nije prijavljena prilikom ulaska u carinsko područje Unije. Pretragom osobnog vozila pronađeno je 749 komada tableta Kamagra-100 Gold 100 miligrama, 350 tableta Kamagra Effervescent od 100 miligrama, 200 komada tableta Super od 100 miligrama i 250 tableta Cobra od 120 miligrama. Protiv prekršitelja podnesen je prekršajni nalog kojim je izrečena novčana kazna u iznosu od 30.000 kuna te troškovi uništenja, a neprijavljena roba je oduzeta - doznajemo iz hrvatske Carine.


Samo tijekom prošle godine Carina je zaplijenila 19.282 komada lijekova koji sadrže narkotike, a tijekom 2017. godine 56.662 takva lijeka. Iako se često otkrivaju krijumčari većih količina lijekova nerijetko i građani budu "uhvaćeni", jer zbog svoje neinformiranosti i ne znaju koliko lijekova smiju preko granice prenijeti. Kako navode na Središnjem državnom portalu Vlade RH, građani sa sobom smiju nositi samo lijekove za osobnu uporabu, a količina koju mogu prenijeti preko granice ovisi o vrsti lijeka i njihovoj povijesti bolesti.
- Gotove lijekove koji imaju odobrenje za stavljanje u promet u drugim državama, ali ne i u Hrvatskoj, možete unijeti na temelju medicinske dokumentacije, odnosno povijesti bolesti, u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana. Ako imate lijek koji sadrži opojnu drogu, pri prelasku granice morate ga prijaviti graničnom carinskom uredu i cariniku predočiti potrebnu medicinsku dokumentaciju. Takav lijek možete unijeti ili iznijeti iz Hrvatske samo u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do najviše pet dana. U slučaju da se lijek koristi u terapiji malignih bolesti, dopuštena količina je za 15 dana osobne uporabe. Iznimno, osobe s prebivalištem, odnosno boravištem u Republici Hrvatskoj koje putuju u države šengenskoga prostora smiju posjedovati lijek koji sadrži drogu u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do najviše 30 dana, i to na temelju potvrde koju je na propisanom obrascu izdao ovlašteni liječnik, odnosno izabrani doktor medicine ili doktor medicine specijalist - pojašnjavaju na Središnjem državnom portalu.


Sandra Lacić
prijava
ŠVERCER JE

NOVČANO

KAŽNJEN
CARINICI PRIVREMENO ZADRŽE LIJEK
Građani moraju znati da će počiniti carinski prekršaj ako posjeduju lijek koji sadrži drogu, imaju ga u količini većoj od dopuštene, nemaju odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, ili nisu prijavili lijek. U tom slučaju carinici će morati privremeno zadržati lijek pod carinskim nadzorom do okončanja prekršajnog postupka.

Treba naglasiti i da naručivanje lijekova internetom i isporuka lijekova poštom - nije dopuštena! Za uvoz lijekova za osobne potrebe, fizičke osobe mogu se obratiti registriranim veledrogerijama. Da bi znali, prije uvoza nekog proizvoda u poštanskom prometu, smije li uopće fizička osoba uvesti i naručiti određene proizvode, može se dodatno informirati u Sanitarnoj inspekciji.
Najčitanije iz rubrike