Novosti
NAŠ KANADER VRATIO SE IZ IZRAELA

Izrael zahvalio Hrvatskoj na pomoći u gašenju požara
Objavljeno 27. svibnja, 2019.
Hrvatski tim s ukupno devet pripadnika Protupožarne eskadrile i jednim kanaderom vratio se u nedjelju iz Izraela, gdje je sudjelovao u humanitarnoj pomoći gašenja požara, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH). "U dodijeljenom području provodili smo izviđanje i kontrolu stanja na požarištima zajedno s talijanskim i grčkim kolegama, a nakon uočavanja jednoga od požara brzo smo reagirali i ugasili požar", rekao je kapetan posade, bojnik Ivica Markač, nakon povratka u matičnu bazu, u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku. Dodao je da su i ovaj put hrvatske zračne snage iskazale solidarnost i spremnost pružanja pomoći izraelskom narodu.


Hrvatski tim, s ukupno devet pripadnika Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i jednim avionom kanader CL-415, u subotu je sudjelovao u pružanju humanitarne pomoći u gašenju velikih požara u središnjem Izraelu, koji su nastali kao posljedica toplinskog vala i temperatura što su prelazile 45 stupnjeva. Prema podatcima tamošnjih vatrogasaca, oko tri tisuće ljudi moralo je napustiti svoj dom te je izgorjelo 45 objekata. Osim hrvatskog kanadera pomoć izraelskim snagama u gašenju požara pružala su i po dva kanadera iz Italije i Grčke, dva Airtractora iz Cipra te helikopteri iz Egipta.


Za angažman inozemnih zračnih snaga u Izraelu je održana ceremonija dodjele priznanja i zahvale za države koje su poslale svoje zračne snage u pomoć Izraelu. Iz MORH-a ističu da je ovo četvrti put kako su hrvatske zračne protupožarne snage pružale pomoć u gašenju požara u Izraelu u posljednjih deset godina.


Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor u subotu je zahvalio Hrvatskoj u ime izraelskog naroda na angažmanu snaga i velikoj potpori u pružanju pomoći u gašenju požara. Naglasio je kako su Hrvatska i njezino vodstvo ponovno potvrdili da smo dobri prijatelji, kao i da Izrael može uvijek računati na nas.


"Angažman hrvatskih snaga pokazuje solidarnost, a na taj se način također stječu iskustva letenja u međunarodnom okruženju i provjeravaju nacionalne i međunarodne procedure. To je važno i za održavanje spremnosti za angažman u projektu RescEU i ako Republika Hrvatskoj zatreba pomoć u gašenju požara iz zraka", priopćili su iz Ministarstva obrane. H