Novosti
NEMA UVJETOVANJA IZRUČENJA IZ BIH

Drugo suđenje Zdravku Mamiću vodit će sutkinja Azra Salitrežić
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u petak kako izručenje bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića Hrvatskoj ne može biti uvjetovano izručenjem bivše sarajevske sutkinje Lejle Fazlagić Bosni i Hercegovini. "To su dva različita predmeta, ne može biti formalno ni bilo kako uvjetovano, to su dva odvojena predmeta", rekao je Bošnjaković, dodavši da svaki predmet ima svoju kronologiju i posebnosti.


Najavio je da će Ministarstvo pravosuđa zatražiti Mamićevo izručenje nakon što dobije dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku. "Kad to dobijemo, izanalizirat ćemo, ako nešto manjka, tražit ćemo da se dopuni i tada ćemo poslati zahtjev nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini koji mora biti dokumentiran", kazao je Bošnjaković. Upitan misli li da je protupravno, kao što obrana tvrdi, da se Mamiću određuju dva istražna zatvora, odgovorio je da je to pitanje za stručnjake, Državno odvjetništvo i nadležne sudove.


Drugo suđenje Zdravku Mamiću i šestorici suokrivljenika koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna vodit će sutkinja osječkog Županijskog suda Azra Salitrežić koja će, nakon zaprimanja predmeta Ministarstvu pravosuđa dostaviti potvrđenu optužnicu i rješenje o istražnom zatvoru radi pokretanja postupka Mamićeva izručenja iz BiH, izvijestio je osječki sud. Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.
Predsjednik optužnog vijeća je kaznenoj pisarnici uz potvrđenu optužnicu i rješenje o određivanju istražnog zatvora protiv Mamića dostavio rješenje o odbijanju zahtjeva za izdvajanje kao nezakonitog dokaza nalaza vještaka Ksenije Špoljarić te rješenje o ukidanju privremene mjere osiguranja oduzimanjem imovinske koristi određene trećeokrivljenom Mariju Mamiću, priopćio je sud. Ti su akti u petak otpremljeni strankama. Nakon toga, voditelj kaznene pisarnice elektronski je uveo u upisnik potvrđenu optužnicu te je utvrđeno da je za predsjednicu raspravnog vijeća u prvostupanjskom predmetu određena sutkinja Azra Salitrežić, ističu na sudu. H/S.Lacić
DORH NIJE UKLJUČEN U IZRUČENJE
Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića novinari su pitali zna li gdje je Mamić, a on je odgovorio da je za njegovo izručenje nadležan sud koji je izdao tjeralicu. "Nakon toga je na Ministarstvu pravosuđa da zatraži izručenje Mamića iz Bosne i Hercegovine, tako da Državno odvjetništvo trenutno nije uključeno u taj postupak", kazao je Jelenić. Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika te najavilo traženje Mamićeva izručenja iz BiH.