Mozaik
ZA SVE JE KRIVA BJELORUSIJA

Ispravljena pogreška i izišli novi rezultati glasanja na Eurosongu
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Ako ste se pitali zašto još nema rezultata glasovanja na službenom eurovizijskom kanalu na YouTubeu, stiže objašnjenje. Naime, Europska radiotelevizijska unija priznala je pogrešku pri zbrajanju bodova tijekom objave rezultata žirija u finalu Eurosonga 2019. Problem je stvorio bjeloruski žiri, koji je svojim brbljanjem prije finala natjerao EBU da ga raspusti. Zbog toga je EBU morao naći alternativni način kako stvoriti rezultate žirija, koji su napravljeni tako da su uzeli zemlje koje su u istom potu kao i Bjelorusija (Armenija, Rusija, Gruzija i Azerbajdžan), vidjeli kako su finalisti prošli kod njih i izračunali prosječne rezultate. No, umjesto da su nagradili prvih desetero, na tablici rezultata tijekom finala dani su bodovi zemljama koje su bile u posljednjih deset. Prema ispravljenoj verziji, službeni rezultati bjeloruskog žirija su ovi: 12 bodova Malti, 10 Sjevernoj Makedoniji, 8 Cipru, 7 Italiji, 6 Nizozemskoj, 5 Azerbajdžanu, 4 Švicarskoj, 3 Grčkoj, 2 Švedskoj i 1 bod Rusiji. To znači i promjenu konačnog rezultata u finalu Eurosonga, pa je novi redoslijed: 1. Nizozemska, 2. Italija, 3. Rusija, 4. Švicarska, 5. Švedska, 6. Norveška, 7. Sjeverna Makedonija, 8. Azerbajdžan, 9. Australija i 10. Island.

Najvažnije je da Nizozemac Duncan Laurence ostaje pobjednikom Eurosonga, no ovaj put Talijan Mahmood je “samo” 26 bodova iza njega (498 - 472). To su ujedno najviši bodovi za obje zemlje uopće. No u TOP5 najveći nesretnik ispada norveški trio KEiiNO, koji se spustio na šesto mjesto, a Šveđanin John Lundvik popeo se na peto mjesto. Trenutak trijumfa nakon završetka glasovanja žirija zbog pogreške oduzet je makedonskoj predstavnici Tamari Todevskoj, koja je prema novim rezultatima žirija trebala biti vodeća, no i dalje može biti sretna jer je s bodovima publika ukupno sedmo mjesto najveći uspjeh Sjeverne Makedonije na Eurosongu općenito. Porast su zabilježile ciparska predstavnica Tamta (sa 15. na 13.) i Maltežanka Michela (sa 16. na 14.), a pad slovenski predstavnici Zala Kralj i Gašper Šantl (sa 13. na 15.) i Francuz Bilal Hassani (sa 14. na 16.).

S druge strane, ova pogreška spasila je od srama predstavnika domaćina Kobija Marimija, koji bi inače glasovanje žirija završio bez ijednog boda. T.K.
Tamara Todevska je prema novim rezultatima žirija bila vodeća, no s bodovima publika ukupno je sedma
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike