Novosti
LIJEČNICI OPTUŽUJU

HLK: Ministar opstruira izbore
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Hrvatska liječnička komora (HLK) optužila je u utorak ministra zdravstva Milana Kujundžića da pokušava opstruirati izbore za predsjednika i članove Skupštine HLK-a koji se provode od 20. do 26 svibnja.


Iz HLK-a u priopćenju poručuju da su zgroženi pokušajima Ministarstva zdravstva da utječe na rezultate izbora te zabrinuti zbog do sada neviđenog upletanja politike u izborni proces te neovisne institucije. U priopćenju se tvrdi kako HLK već danima od članova s terena dobiva informacije o lobiranju politike i samog Ministarstva zdravstva za jednog kandidata, bilo neposrednim lobiranjem ministra Kujundžića, ili putem ravnatelja zdravstvenih ustanova. "Kao vršitelj dužnosti predsjednika HLK-a želim jasno reći da je naša strukovna organizacija izložena pokušajima Ministarstva zdravstva da opstruira izbore u HLK-u. Radi se o do sada neviđenom političkom pritisku i upletanju politike na izborni proces u jednoj neovisnoj i samostalnoj strukovnoj organizaciji", ističe Krešimir Luetić, v.d. predsjednika HLK-a, koji je jedan od šestorice kandidata za novog predsjednika Komore.


Kujundžić je u HLK poslao izvanredni upravni nadzor, nakon što ga je Komora prošlog tjedna upoznala s postojanjem čvrstih indicija da je politika aktivno uključena u tijek izbora i izborne aktivnosti pojedinih kandidata, kaže se u priopćenju.


Ministarstvo zdravstva nema nikakve pravne ovlasti nad procesom izbora u Komori, pa se slanje izvanrednog nadzora u HLK-u, i to u subotu, izvan redovnog radnog vremena, može shvatiti kao pokušaj političkog pritiska.


Izvanredni nadzor nad vođenjem Imenika liječnika.
Nakon što službenici Ministarstva zdravstva nisu mogli u subotu obaviti nadzor, u ponedjeljak je tim Ministarstva ušao u prostorije HLK-a. Pokrenuli su izvanredni nadzor nad javnom ovlašću Komore, tj. nadzor je određen nad vođenjem Imenika liječnika. Ministarstvo je zadnji upravni nadzor u Komori provelo prije pet mjeseci, u prosincu 2018. godine, kada nije našlo nikakvih nepravilnosti u vođenju Imenika liječnika.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike