Novosti
PRIORITETNE LISTE ČEKANJA

Prošle godine zbrinuto je 25 tisuća pacijenata
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
U prošloj godini zbrinuto je 25.000 pacijenta prema modelu prioritetnih lista čekanja, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak prilikom puštanja u rad uređaja za magnetsku rezonanciju u varaždinskoj bolnici. Kujundžić je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da su liste čekanja veliki problem, ne samo hrvatske nego i svjetske medicine. "S prioritetnim listama čekanja riješili smo ozbiljno bolesne ljude, a broj izvedenih dijagnostičkih i terapijskih postupaka iz godine u godinu se povećava", kazao je Kujundžić dodavši da su potrebe sve veće jer je pučanstvo starije, a medicina se mijenja. "Prije 10 ili 20 godina radilo se magnet pacijentima izbrojenim na prste jedne ruke, a danas se radi, uvjetno rečeno, svakom četvrtom pacijentu", istaknuo je ministar.


Također je najavio da će se nastaviti spajanje bolnica. "Na 15 kilometara udaljenosti, koliko je između bolnica u Varaždinu i Čakovcu, nema potrebe imati u obje bolnice iste odjele, gdje treba nadasve visokokvalitetna ekipa ljudi“, kazao je Kujundžić. Na pitanje kolike su uštede postignute dosadašnjim spajanjem 12 bolnica Kujundžić je odgovorio kako ne može egzaktno govoriti o uštedama, jer je taj proces tek počeo.
Ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić poručio je da za spajanje varaždinske i čakovečke bolnice postoje dobra volja i napori s obje strane. "Vjerujem da ćemo funkcionalno povezivanje napraviti po onome što diktira medicina, a ne politika", rekao je Kudelić iznijevši primjer neurokirurgije u varaždinskoj bolnici, koja je regionalni centar za to područje, gdje se struka funkcionalno povezala i spojila. H