Novosti
ČAK 80% JAVNIH INVESTICIJA ZAHVALJUJUĆI NOVCU EU-A

Europski fondovi promijenili su Hrvatsku
Objavljeno 19. svibnja, 2019.
Europski fondovi ključ su razvoja, boljeg životnog standarda i gospodarskog rasta, kazao je u nedjelju u Zagrebu hrvatski premijer Andrej Plenković, istaknuvši da je Europska unija u proteklih 15 godina u razvoj zemalja srednje i istočne Europe uložila 365 milijardi eura te da se 80 posto javnih investicija u Hrvatskoj realizira zahvaljujući sredstvima EU-a.

Hrvatskoj je iz EU fondova do 2020. na raspolaganju 10,7 milijarda eura, a toliko očekuje i u idućem proračunskom razdoblju, do 2027., podsjetio je Plenković na Danima otvorenih vrata EU fondova. "To hrvatska država na bilo koji drugi način ne bi mogla naći nepovratno. To jednostavno ne postoji", kazao je, istaknuvši kao jedan od konkretnih primjera obnovu rotora u zagrebačkom Remetincu, vrijednu 330 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova osigurano 273 milijuna kuna, a hrvatska je Vlada dala 50 milijuna. "Ta modernizacija dokaz je koliko nam je važno članstvo u EU-u i koliko ono poboljšava kvalitetu života", kazao je. Plenković je najavio da će u ponedjeljak biti potpisan vrijedan ugovor za projekt uspostave Centra dijeljenih usluga, koji će biti zadužen za koordinaciju i upravljanje korištenjem svih informacijsko-komunikacijskih aplikacija i e-usluga koje razne Vladine institucije pružaju građanima. Projekt je vrijedan 360 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova osigurano više od 307 milijuna kuna.

Plenković je istaknuo da je Europska unija u razvoj zemalja srednje i istočne Europe, koje su postale članicama 2004. i 2007., uložila ukupno 365 milijardi eura.

"A kada znamo da 80 posto javnih investicija u Hrvatskoj dolazi upravo zahvaljujući Europskoj uniji, vidimo da je to ključ našeg razvoja, kvalitetnijeg standarda i gospodarskoga rasta", zaključio je premijer.

Dane otvorenih vrata EU fondova organiziralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a pod sloganom "EU fondovi mijenjaju Hrvatsku". Manifestacija je prošle subote održana u Osijeku, a u lipnju će biti organizirana i u Rijeci i Splitu. H
Možda ste propustili...

PREDLOŽILI RASPISIVANJE USTAVOTVORNOG REFERENDUMA

Most traži referendum o zastupnicima nacionalnih manjina

MINISTRICA KULTURE NAKON UHIĆENJA DAVORA TRUPKOVIĆA

Obuljen: Zgrožena sam, ali vjerujem u presumpciju nevinosti

PROMETOVAT ĆE DO 5. LISTOPADA

Noćni vlak od Bratislave do Splita